Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρωαγορές "χειροκρότησαν" το εκλογικό αποτέλεσμα

Οι ιταλικές τράπεζες εκτινάχθηκαν και ο γερμανικός DAX αναρριχήθηκε σε ρεκόρ, «χειροκροτώντας» τους εθνικούς υποψηφίους των ευρωεκλογών. Αργίες σε City και Wall Street. Σε χαμηλό 3μήνου το ευρώ λόγω Ντράγκι. Ανοδος 1% στην Μόσχα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «αποτύπωσαν» τις αντιδράσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, καθώς οι ιταλικές μετοχές εκτινάχθηκαν και οι γερμανικές ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά, χάρη στην καλή εμφάνιση των φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων στις αντίστοιχες χώρες, προσφέροντας «αντίδοτο» στα κέρδη των ευρωσκεπτικιστών σε Γαλλία, Βρετανία και Ελλάδα.

Γενικότερα, στις επενδυτικές τάξεις της Ευρώπης επικράτησε ανακούφιση, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις αναμένονταν πολύ μεγαλύτερες δοκιμασίες για τα παραδοσιακά κεντρώα κόμματα από τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αναρριχήθηκε σε νέο υψηλό 6 ετών κλείνοντας με άνοδο 0,66% στις 344 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο επί έκτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Στην Ιταλία η εύκολη επικράτηση του κεντροααριστερού κόμματος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι ώθησε σε άνοδο σχεδόν 3% τον γενικό δείκτη ΜΙΒ. Τα μεγαλύτερα κέρδη άντλησαν οι τράπεζες.

Στην Γερμανία ο δείκτης DAX αναρριχήθηκε 1% σε επίπεδα ρεκόρ μετά την νίκηση των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκέλα Μέρκελ. Ο δείκτης ενισχύθηκε 1,28% κλείνοντας στις 9.893 μονάδες.

Ο δείκτης CAC στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,75% στις 4.527 μονάδες, ενώ στην Μαδρίτη ο δείκτης ΙΒΕΧ έκλεισε ενισχυμένος 1,22%.

Η αναρρίχηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου σε επίπεδα ρεκόρ στην προηγούμενη συνεδρίαση, βοήθησε επιπρόσθετα τις ανοδικές τάσεις. Το χρηματιστήριο της Wall Street παραμένει σήμερα κλειστό για τον εορτασμό της Ημέρας των Πεσόντων. Κλειστό λόγω αργίας είναι και το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Θετική επίδραση είχαν στις συναλλαγές και τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, που σχεδόν επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα λάβει πρόσθετα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας. Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών.

Στις υπόλοιπες αγορές, ανοδικές τάσεις επικράτησαν σε πολλά ασιατικά χρηματιστήρια, με εξαίρεση την Ταϊλάνδη όπου πραγματοποιήθηκε προ ημερών στρατιωτικό πραξικόπημα.

Στην Ινδία οι μετοχές αναρριχήθηκαν για πολλοστή συνεδρίαση κι έκλεισαν σε επίπεδα ρεκόρ, αντιδρώντας στο «φιλικό για τις αγορές» αποτέλεσμα των γενικών εκλογών στην χώρα.

Στην Ρωσία ο δείκτης Micex αναρριχήθηκε 1% σε υψηλό τριών μηνών μετά την εκλογική νίκη του κ. Ποροσένκο στις ουκρανικές προεδρικές εκλογές, ο οποίος διατηρεί διπλωματικούς δεσμούς τόσο με την Ρωσία όσο και με την Δύση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v