Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωαγορές: Οριακές κινήσεις με το βλέμμα στην κάλπη

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές εν όψει ευρωεκλογών. Οι αναβαθμίσεις Ελλάδας και Ισπανίας δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και τα πρώτα αποτελέσματα σε Βρετανία, Ολλανδία. Αρνητική έκπληξη από το δείκτη Ifo στη Γερμανία.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι χρηματιστηριακές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, κατά την τελευταία συνεδρίαση πριν από τις ευρωεκλογές. Οι επενδυτές ζυγίζουν τον θετικό αντίκτυπο από τις αναβαθμίσεις Ελλάδας και Ισπανίας, αλλά και την αρνητική έκπληξη από το δείκτη Ifo στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,22% στις 9.742 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,05% στις 4.478 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,3% στις 6.803 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,01% στις 10.516 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,18% στις 6.890 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,62% στις 20.499 μονάδες.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στο πολιτικό σκηνικό και στα σενάρια για μεγάλη ενίσχυση των ριζοσπαστικών παρατάξεων στις ευρωεκλογές. Οι κάλπες ήδη άνοιξαν σε Βρετανία και Αγγλία. Στη Γηραιά Αλβιόνα ο Νάιτζελ Φάρατζ, του Κόμματος Ανεξαρτησίας που υποστηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις του. Στην Ολλανδία όμως, τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών υποχωρούν.

Παράλληλα, θετικό μήνυμα για τις αγορές αποτελεί η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Fitch Ratings, αλλά και της Ισπανίας από τη Standard & Poor’s. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία όμως, τα μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας είναι μικτά. Η στατιστική υπηρεσία της χώρας επιβεβαίωσε ότι το πρώτο τρίμηνο το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,8%. Το ινστιτούτο Ifo όμως, διαπιστώνει επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος με υποχώρηση του ομώνυμου δείκτη στο 110,4 τον Μάιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v