Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές

Οριακές κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες. Τα βλέμματα στην οικονομία και τους δείκτες ΡΜΙ. Θετικές εκπλήξεις από Κίνα και Ιαπωνία και ευρεία άνοδος 2% στο Τόκιο. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με στήριξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά και τα κινεζικά μεγέθη. Οι κινήσεις των χρηματιστηριακών δεικτών όμως, είναι περιορισμένες καθώς οι επενδυτές αναμένουν κρίσιμα μεγέθη για την ευρωζώνης.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,14% στις 9711 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,08% στις 4465 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται υψηλότερα κατά 0,18% στις 6.833 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,03% στις 10.528 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει υποχώρηση 0,13% στις 6848 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSEMIB σημειώνει απώλειες 0,51% στις 20.492 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Τα μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας για την ευρωζώνη άλλωστε, είναι μικτά. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ κατέγραψε ήπια υποχώρηση στο 53,9 το Μάιο από 54 τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική ήταν η επιβράδυνση δραστηριοτήτων για τη βιομηχανία, ενώ ο κλάδος υπηρεσιών εκτινάχθηκε σε υψηλό 3ετίας. Παράλληλα, η Γερμανία παραμένει κινητήριος δύναμη της ευρωζώνης, ενώ η Γαλλία επιστρέφει σε περιοχή συρρίκνωσης και προβληματίζει.

Νωρίτερα στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 2,11%. Υπήρξαν άλλωστε, θετικές εκπλήξεις για τις οικονομίες Ιαπωνίας και Κίνας, αλλά και εξελίξεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης τα μέλη της επιτροπής FOMC φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει ούτε για το θέμα των επιτοκίων, ούτε για τη νέα μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Παράλληλα, οι δείκτες ΡΜΙ για το βιομηχανικό κλάδο Κίνας και Ιαπωνίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες.  Για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC βρέθηκε το Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, αγγίζοντας το 49,7 από 48,1 τον προηγούμενο μήνα. Στο βιομηχανικό κλάδο της Ιαπωνίας, ο δείκτης ΡΜΙ της Markit/JMMA αυξήθηκε στο 49,9 το Μάιο από 49,4 τον προηγούμενο μήνα.

Οι αγορές αναμένουν τώρα τα αντίστοιχα μεγέθη και για την ευρωζώνη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v