Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες πιέσεις στις αγορές της Ευρώπης

Νευρικότητα στις αγορές καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές. Μπαράζ επιχειρηματικών εξελίξεων. Η αγορά "τιμωρεί" την AstraZeneca για την απόρριψη της Pfizer και αντιδρά στην ΑΜΚ της Deutsche Bank. Ήπιες πιέσεις στις αγορές της Ευρώπης.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω μπαράζ εταιρικών ειδήσεων που επηρεάζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ οι ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας με τους αναλυτές να αναφέρουν πως βασική αιτία είναι η νευρικότητα για τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,46% στις 9584 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,34% στις 4439 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά 0,41% στις 6.828 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 1,24% στις 10.349 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,14% στις 6888 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 2,49% στις 20.135 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται και στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας ενισχύονται κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,06% και 3,17% αντιστοίχως, αφενός λόγω των ανησυχιών για την οικονομία της ευρωζώνης, αφετέρου γιατί οι ευρωκλογές απέχουν μόλις έξι ημέρες και ενδέχεται να αποδειχθούν αποσταθεροποιητικές. "Ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πολύ καλή πορεία των εξτρεμιστικών κομμάτων" δήλωσε trader κρατικών ομολόγων μιλώντας στο Reuters και συμπλήρωσε: "Νομίζω ότι οι αγορές άρχισαν τώρα να επικεντρώνονται και σε αυτό"

Βουτιά σχεδόν 14% καταγράφει η μετοχή της AstraZeneca η οποία απέρριψε την προσφορά εξαγοράς της αμερικανικής Pfizer ως χαμηλή. Απώλειες 2,5% καταγράφει και η μετοχή της Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 8 δισ. ευρώ προκειμένου να απαντήσει στις ανησυχίες για την κεφαλαιακή της βάση. Συγκεκριμένα, θα αντλήσει 6,3 δισ. ευρώ με έκδοση δικαιωμάτων και επιπλέον 1,75 δισ. ευρώ απευθείας από την Paramount Services Holdings,  του επενδυτικού ταμείου της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ.

Στον αντίποδα, μίνι ράλι 5,5% καταγράφει η μετοχή της Ryanair καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v