Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επαφή με τα ιστορικά υψηλά ο Dax 30

Οριακές κινήσεις για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες. Μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων που ξεπερνούν τις προσδοκίες. Απογοητεύει το ΑΕΠ ευρωζώνης. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Σε νέα υψηλά κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, ενώ τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Παράλληλα, υπάρχει μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων με την εικόνα που παρουσιάζεται να είναι θετική.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 (που άγγιξε νωρίτερα νέο ιστορικό υψηλό στις 9.810 μονάδες) υποχωρεί κατά 0,02% στις 9752 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,26% στις 4489 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,12% στις 6.887 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,35% στις 10.577 μονάδες και στο Μιλάνο, ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,46% στις 20.876 μονάδες καθώς η συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ ήταν έκπληξη για τους περισσότερους.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο στο 0,2%, ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν ανάπτυξη 0,4%. Ενώ όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης της Γερμανίας αποδεικνύεται διπλάσιος των προβλέψεων, Ιταλία και Ολλανδία κατέγραψαν συρρίκνωση ΑΕΠ ενώ η γαλλική οικονομία έμεινε στάσιμη.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό τροφοδοτούν νέα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αντίδραση ήταν άμεση στην αγορά συναλλάγματος, με το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό 11 εβδομάδων, αγγίζοντας τα 1,3658 δολ. Τώρα οι αγορές αναμένουν την Τζάνετ Γέλεν, καθώς η πρόεδρος της Fed μιλά σήμερα στο εμπορικό επιμελητήριο των ΗΠΑ.

Κέρδη 1,5% καταγράφει η μετοχή της Vivendi καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. Η Merck KGaA ενισχύεται κατά 0,8% αφού προχώρησε σε αναβάθμιση του στόχου πωλήσεων και κερδοφορίας για το 2014, ενώ η Financiere Richemont, ο όμιλος που βρίσκεται πίσω από τα κοσμήματα Cartier, καταγράφει άνοδο 2,4% καθώς προχωρά σε αύξηση μερίσματος.

Παράλληλα, η Hennes & Mauritz, η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία λιανεμπορίου ενδυμάτων, ενισχύεται κατά 2,7% καθώς ανακοίνωσε πωλήσεις υψηλότερες των εκτιμήσεων. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση.

Επίσης συνεχίζεται η δραστηριότητα στο «μέτωπο» των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Η μετοχή της Dixons Retail ενισχύεται κατά 2,4% καθώς η διοίκηση της εταιρείας δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε συγχώνευση με την Carphone Warehouse Group, δημιουργώντας έναν όμιλο με έσοδα 20 δισ. δολ..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v