Με βήμα σημειωτόν οι αγορές της Ευρώπης

Ανοδικές κινήσεις για τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Νευρικότητα μετά το δημοψήφισμα στην Ουκρανία. Πρωταγωνιστεί ο μεταλλευτικός κλάδος. Ράλι για τη Sky Deutschland και διαπραγματεύσεις για εξαγορά. Εξελίξεις στην υπόθεση Alstom.

Διστατικά βήματα ανόδου στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής καθώς κλιμακώνεται η νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ξεχωρίζει η μετοχή της γαλλικής Alstom καθώς η γερμανική πλευρά δήλωσε πως θα προσπαθήσει τη συγχώνευσή της με τη Siemens.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,9% στις 9.667 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,22% στις 4.467 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,17% στις 6.827 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,67% στις 10.557 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,88% στις 7.370 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,9% στις 21.580 μονάδες.

Θετικό πρόσημο και στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η μετοχή της Alstom ενισχύεται κατά 2,1%. Η γερμανική κυβέρνηση διευκρίνισε πως θα στηρίξει τη συγχώνευση του γαλλικού ομίλου -που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της General Electric- με τη γερμανική Siemens.

Ράλι 7,4% καταγράφει και η μετοχή της Sky Deutschland καθώς η British Sky Broadcasting Group δήλωσε πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη 21st Century Fox για ενδεχόμενη εξαγορά του ποσοστού της στη Sky Deutschland και τη Sky Italia.

Ανοδικά κινείται και ο μεταλλευτικός κλάδος καθώς υπήρξε αναβάθμιση της σύστασης για τον κλάδο από την JPMorgan Cazenove. Η Rio Tinto καταγράφει άνοδο 2,5% και η BHP Biliton 1,5%. Ενθαρρυντικές για τις μεταλλευτικές είναι και οι εξελίξεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η Κίνα θα προχωρήσει σε χαλάρωση των κανόνων περί ξένων επενδύσεων σε εισηγμένες επιχειρήσεις και θα διευρύνει τα όρια για τις κεφαλαιακές ροές, όπως δήλωσε επισήμως το Κρατικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, ο πρόεδρος Ξι Ζιπίνγκ είπε πως η Κίνα χρειάζεται να προσαρμοστεί σε μία «νέα πραγματικότητα» σε ό,τι αφορά τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.

«Προσπαθεί να πει στον κόσμο ότι η Κίνα προσαρμόζεται σε ρυθμούς βραδύτερης ανάπτυξης» εξηγεί ο Βασού Μενόν, της Oversea-Chinese Banking Corp. «Φαίνεται πως στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η οικονομία χρειάζεται μεταρρύθμιση, ξεκαθαρίζοντας πολλά θέματα όπως η πίστωση, το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, η αγορά ακινήτων και η πλεονάζουσα ρευστότητα σε πολλούς κλάδους.

Η Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μία σημαντική περίοδο στρατηγικών ευκαιριών» δήλωσε ο Ξι σύμφωνα με το Xinhua News Agency, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να αποτρέψει τους κινδύνους «και να λάβει έγκαιρα μέτρα για να μειώσει τον αντίκτυπο από τις επιπτώσεις».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v