Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλύπτουν το χαμένο έδαφος οι ευρωαγορές

Ανοδικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τις απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων, με το βλέμμα στην ομιλία Ντράγκι. Στήριξη από τις θετικές εκπλήξεις στην Κίνα και τις "υποσχέσεις" της Τζάνετ Γέλεν. Υποχωρεί το ευρώ μετά την άνοδο σε υψηλό έτους.

Θετικό πρόσημο παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με στήριξη από την Τζάνετ Γέλεν και τα κινεζικά μεγέθη και ενώ η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην ομιλία του Μάριο Ντράγκι. Η άνοδος περιορίζεται λίγο μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση σταθερών επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,47% στις 9569 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,62% στις 4474 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,35% στις 6.821 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,75% στις 10.498 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,15% στις 7414 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,44% στις 21.547 μονάδες.

Αμέσως μετά την έναρξη της ομιλίας του Μάριο Ντράγκι το ευρώ ενισχύθηκε σε υψηλό έτους, στο $1,3987, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε στο 1,388.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Barclays με κέρδη που ξεπερνούν το 3,5% καθώς η βρετανική τράπεζα προχωρά σε νέα στρατηγική με περικοπή 14.000 θέσεων εργασίας και σύσταση bad bank.

Από το «μέτωπο» της οικονομίας, υπήρξε μία θετική έκπληξη καθώς η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση των εξαγωγών κατά 0,9% και των εισαγωγών κατά 0,8% τον Απρίλιο που δεν είχαν προβλέψει οι αναλυτές.  

Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως η Fed  θα συνεχίσει να παρέχει «υψηλά επίπεδα διευκόλυνσης» στην οικονομία και τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία, λόγω της γεωπολιτικής αναταραχής και των υποτονικών στατιστικών στοιχείων για την αγορά ακινήτων.

Επανέλαβε δε ότι η αγορά εργασίας δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Τα σχόλια αυτά υποδεικνύουν την πρόθεση της Fed να διατηρήσει την διευκολυντική πολιτική της. «Αφήνοντας πίσω τον πολύ σκληρό χειμώνα, πολλοί πρόσφατοι δείκτες υποδεικνύουν ότι έχει δρομολογηθεί ήδη ανάκαμψη στις δαπάνες και την παραγωγή,» σχολίασε η κα Yellen σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας της ενώπιον της οικονομικής επιτροπής του Κογκρέσο.

Η προσοχή στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα μετά την περιβόητη «ομόφωνη συμφωνία» των μελών του δ.σ. για υιοθέτηση αντισυμβατικών μέτρων εφόσον κριθεί απαραίτητο. Παρόλα αυτά, η πλειονότητα των επενδυτών δεν περίμενε κάποια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, τουλάχιστον όχι αυτό το μήνα. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v