Διευρύνονται οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Χαμηλός όγκος συναλλαγών καθώς οι αγορές σε Βρετανία και Ιρλανδία είναι κλειστές. Επενδυτική στροφή στο χρυσό με τον ακήρυχτο εμφύλιο στην Ουκρανία. Προβληματίζουν τα μεγέθη της Κίνας. Στο κόκκινο τα futures της Wall.

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές, με την Ουκρανία να βυθίζεται σε έναν ακήρυχτο εμφύλιο πόλεμο, ενώ παράλληλα τα στοιχεία για τη διεθνή οικονομία δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο όγκος συναλλαγών είναι ιδιαίτερα χαμηλός καθώς τα χρηματιστήρια σε Βρετανία και Ιρλανδία είναι κλειστά λόγω αργίας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,37% στις 9.425 μονάδες κι ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,08% στις 4.409 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 0,94% στις 10.371 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 1,14% στις 7.445 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,36% στις 21.484 μονάδες.

Στο κόκκινο βρίσκονται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται κυρίως στην οικονομία, από όπου τα νέα στοιχεία δεν ήταν ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με την HSBC, ο ΡΜΙ μεταποίησης για την Κίνα διαμορφώθηκε τον Απρίλιο σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, και συγκεκριμένα στο 48,1 έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 48,3. Ο ΡΜΙ καταγράφει μικρή άνοδο από το επίπεδο του Μαρτίου (48), αλλά βρίσκεται σε απόσταση από το 50 που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση δραστηριοτήτων.

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζεται η υποχώρηση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix για την ευρωζώνη. Ο δείκτης υποχώρησε στο 12,8 το Μάιο από 14,1 τον Απρίλιο, ενώ οι επενδυτές προέβλεπαν μικρή ενίσχυση στο 14,2.

Παράλληλα, η Κομισιόν προχώρησε σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ενώ διατήρησε την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης στο 1,2% για το 2014.

Στην Ουκρανία το κλίμα είναι ηλεκτρισμένο. Το ανατολικό τμήμα της χώρας δείχνει μοιρασμένο μεταξύ του ελέγχου των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων ενόπλων, με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν ότι διευρύνουν τις ζώνες που ελέγχουν σε μία σύγκρουση που παίρνει όλο και περισσότερο στρατιωτικά χαρακτηριστικά.

«Οι ευρωπαϊκές αγορές επηρεάζονται από την αρνητική ανάγνωση του κινεζικού ΡΜΙ που δείχνει περαιτέρω επιδείνωση της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο» εξηγεί ο Kai Fachinger της RobecoSAM και συμπληρώνει: «Η εντεινόμενη ένταση στην Ουκρανία επίσης βαρύνει στη διάθεση ανάληψης ρίσκου των επενδυτών».

Οι επιπτώσεις είναι έντονες και στην αγορά εμπορευμάτων. Η τιμή του χρυσού σημειώνει σημαντική άνοδο, καθώς και το σιτάρι, λόγω της μεγάλης παραγωγής της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού, της κατεξοχήν ασφαλιστικής δικλίδας των επενδυτών, ενισχύθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων αγγίζοντας τα 1.312 δολ. ανά ουγκιά, ενώ η τιμή του σιταριού εκτινάχθηκε 2,2% στα 7,315 δολ., στο υψηλότερο επίπεδο έτους.

Πτώση 0,8% καταγράφει η μετοχή της ισπανικής Repsol καθώς δημοσίευμα της El Confidential αναφέρει πως η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Μεξικού προσέλαβε την Credit Agricole για να πουλήσει το 9% που κατέχει στον ισπανικό όμιλο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v