Οριακές κινήσεις στις ευρωαγορές

Επιφυλακτικότητα στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Αρνητική έκπληξη από το μέτωπο του πληθωρισμού. Τι περιμένουν από την ΕΚΤ και τη σημερινή συνεδρίαση της Fed. Ήπιες πιέσεις στα futures της Wall. Ξεχωρίζει η μετοχή της Alstom.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στα οικονομικά μεγέθη, αλλά και τις κεντρικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται οριακά κατά 0,01% στις 9585 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,33% στις 4482 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,08% στις 6.775 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,1% στις 10.450 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 0,17% στις 7451 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 0,55% στις 21.855 μονάδες. 

Ήπιες πιέσεις δέχονται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, ανέκαμψε στο 0,7% τον Απρίλιο (από 0,5% το Μάρτιο που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο πενταετίας) αλλά όχι τόσο όσο προσδοκούσαν οι αναλυτές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάκαμψη του πληθωρισμού στο 0,8%. Η αρχική αντίδραση των αγορών ήταν δραστική, με το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό τριών εβδομάδων, στο 1,37705 δολ.. Γρήγορα όμως, η κατάσταση άλλαξε καθώς επικράτησε η άποψη ότι τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό πιθανότατα δεν θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αντισυμβατικά μέτρα όπως η ποσοτική χαλάρωση. Έτσι το ευρώ ανέκαμψε στα 1,3828 δολ. 

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ που ανακοινώνονται σήμερα, αλλά και τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ η οποία εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε νέα μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολ. Επίσης, η προσοχή στρέφεται και στα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ που ανακοινώνονται την Παρασκευή, ενώ παράλληλα διατηρείται η νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ξεχωρίζει η μετοχή της Alstom με ράλι που ξεπερνά το 7%. Το διοικητικό συμβούλιο του γαλλικού βιομηχανικού ομίλου ενέκρινε αρχικά την προσφορά εξαγοράς του ενεργειακού βραχίονα από την General Electric έναντι 12,35 δισ. ευρώ. Έδωσε όμως, στη Siemens περιθώριο ενός μήνα για να καταθέσει αντιπροσφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v