Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στην Ουκρανία. Υποβάθμιση της Ρωσίας από την S&P μία βαθμίδα πάνω από το junk. Πτωτικά το χρηματιστήριο της Μόσχας και το ρούβλι. Αναβολή διαπραγμάτευσης της Alstom. Πτωτικές τάσεις στα futures της Wall

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς Ουάσιγκτον και Μόσχα κλιμακώνουν τη ρητορική τους για την Ουκρανία, ενώ παράλληλα η S&P προχώρησε σε υποβάθμιση της Ρωσίας, μόλις μία βαθμίδα πάνω από το junk.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,1% στις 9443 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,38% στις 4464 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,31% στις 6.682 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,96% στις 10.361 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,8% στις 7386 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,79% στις 21.649 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Μόσχας, ο δείκτης Micex υποχωρεί κατά 0,96% και το ρούβλι υποχωρεί κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας αιφνιδιάζοντας άπαντες προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στο 7,5%.

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται και στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η προσοχή των επενδυτών πάντως, εστιάζεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Ρωσία πως παρακάμπτει τη δημοκρατία στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας «ωμό εκφοβισμό». Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «επιπτώσεις» εάν η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου χρησιμοποιήσει τον στρατό «ενάντια στον λαό». 

Παράλληλα, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της ρωσικής οικονομίας μία βαθμίδα πάνω από το junk αναφέροντας ως βασική αιτία την ουκρανική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει "σε νέες εκροές κεφαλαίων από τη Ρωσία"

Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν αρκετές θετικές ειδήσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. S&P και Fitch Ratings προχώρησαν σε αναβαθμίσεις της Κύπρου, η Fitch Ratings αναβάθμισε το outlook για την Ιταλία σε «σταθερό», ενώ η S&P επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας στο «ΑΑ» υποστηρίζοντας πως η χώρα κινείται στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της γαλλικής Alstom αναβλήθηκε εν αναμονή ανακοινώσεων από την εταιρεία. Σημειώνεται ότι μόλις χθες, η μετοχή του γαλλικού βιομηχανικού ομίλου κατέγραψε ράλι της τάξεως του 15% με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για επικείμενη προσφορά εξαγοράς από την General Electric.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v