Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ρυθμό των deal οι ευρωπαϊκές αγορές

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Ράλι 15% για την Astrazeneca με το επίσημο ενδιαφέρον της Pifzer. Πιέσεις στην Siemens που θέτει στο στόχαστρο την Alstom. Η νευρικότητα για την ουκρανική κρίση δεν επιτρέπει μεγάλες επενδυτικές κινήσεις.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνουν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στις ειδήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές.  Η νευρικότητα αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις όμως, δεν επιτρέπει σημαντικές κινήσεις, καθώς αναμένεται νέος γύρος κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,19% στις 9419 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,16% στις 4450 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,23% στις 6.701 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,33% στις 10.340 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,44% στις 7305 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,2% στις 21.483 μονάδες.

Η μετοχή της  AstraZeneca καταγράφει ράλι 15% καθώς η Pfizer επιβεβαίωσε ότι έχει διατυπώσει προσφορά εξαγοράς για την βρετανική φαρμακευτική εταιρεία υποσχόμενη «σημαντικό» premium για τους μετόχους της. Τα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για deal που ξεπερνά τα 100 δισ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Siemens υποχωρεί κατά 2,1% καθώς ο γερμανικός όμιλος επιβεβαίωσε ότι έστειλε επιστολή στην Alstom με την οποία την καλεί να συζητήσουν "μελλοντικές στρατηγικές ευκαιρίες". Σύμφωνα με πληροφορίες των FT, η Siemens δεν έχει καταθέσει ανταγωνιστική προσφορά αλλά εκφράζει ενδιαφέρον να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, εάν ενδιαφέρεται η Alstom.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η Bayer με κέρδη 4,4%. Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κερδών που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αγορών, ενώ παράλληλα, η  Evonik Industries εξέφρασε ενδιαφέρον για την Bayer Material Science.

Η προσοχή των επενδυτών όμως, στρέφεται και στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Εκπρόσωποι των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα για να διευρυνθεί η λίστα των ανθρώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις. Όπως αναφέρει το Bloomberg, 15 Ρώσοι, άτομα που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, θα συμπεριληφθούν στη λίστα.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v