Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτίναξη τιμών στην Μόσχα μετά τις δηλώσεις Πούτιν

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ αρκετές εταιρείες προειδοποιούν για επιβάρυνση στην κερδοφορία από την ουκρανική κρίση. Τι φοβούνται οι επενδυτές. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Πτωτικά για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές με έντονη νευρικότητα των επενδυτών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας.

Ωστόσο, τα καθησυχαστικά σχόλια από το Κρεμλίνο αργά το απόγευμα, περιόρισαν αισθητά τις πιέσεις και ώθησαν σε εκτίναξη το ρωσικό χρηματιστήριο. 

Αρκετοί ευρωπαϊκοί δείκτες "γύρισαν" θετικά μετά τις δηλώσεις Πούτιν και αυτή την ώρα γερμανικός DAX 30 ενισχύεται 0,42% στις 9.506 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,27% στις 4.440 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,17% στις 6.787 μονάδες.

Με ράλι τιμών αντιδρούν οι ρωσικές αγορές στις συμβιβαστικές διαθέσεις που επέδειξε ο Πρόεδρος Βλαντιμίερ Πούτιν σχετικά με την ουκρανική κρίση.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να σταματήσει «κάθε βιαιότητα». Το ρούβλι ενισχύεται 1% έναντι του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός και ο δείκτης Micex στο χρηματιστήριο της Μόσχας εκτινάσσεται 3% με την μεγαλύτερη άνοδο από τις 18 Μαρτίου.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,56% στις 10.422 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1.21% στις 7.461 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα 1.01% στις 21.305 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η μετοχή της Carlsberg καταγράφει απώλειες 1,2% καθώς η δανέζικη ζυθοποιία υποβάθμισε τον ετήσιο στόχο κερδοφορίας λόγω των εξελίξεων στη Ρωσία. Επίσης, η Societe Generale ανακοίνωσε απομείωση 525 εκατ. ευρώ στη ρωσική θυγατρική Rosbank επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην έντονη αβεβαιότητα και στην κάθετη πτώση που καταγράφει το ρούβλι. Η μετοχή της Societe Generale υποχωρεί 2,2%.

«Σε γενικές γραμμές, έπρεπε να αναμένουμε τέτοιες προειδοποιήσεις και το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξουν κι άλλες» δήλωσε ο Markus Huber της Peregrine & Black και συμπλήρωσε: «Θα είναι σημαντικό να δει κανείς εάν θα υπάρξουν προειδοποιήσεις και σε άλλους κλάδους, ειδικότερα στις αυτοκινητοβιομηχανίες για τις οποίες η Ρωσία είναι πολύ σημαντική αγορά».

Παράλληλα, από το σημερινό μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων υπήρξαν πολλές απογοητεύσεις. Η μετοχή της Fiat για παράδειγμα καταγράφει κάθετη πτώση 8,3% καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών. Η μετοχή της HSBC υποχωρεί κατά 1,4% καθώς ανακοίνωσε μείωση κερδών κατά 20%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Credit Agricole ενισχύεται κατά 3,6% καθώς τα κέρδη της σχεδόν διπλασιάστηκαν. 

Επίσης, το ευρώ παραμένει κοντά σε υψηλό 7 εβδομάδων, πάνω από το 1,3930 δολ. Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην Τζάνετ Γέλεν, καθώς η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ καταθέτει σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο. Οι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι δεν θα πράξει πολλά για να ανακόψει την πτωτική πορεία του δολαρίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v