Σε υψηλό έξι ετών ενισχύονται οι ευρωπαϊκές αγορές που πήραν την σκυτάλη της ανόδου από την Ασία και τη Wall Street, η οποία έκλεισε χθες σε νέο ιστορικό υψηλό. Παρά τη νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία, οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά καθώς υπάρχει αισιοδοξία βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, αλλά και χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,15% στις 6.862 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,21% στις 4.503 μονάδες και ο γερμανικός DAX 30 κατά 0,63% στις 9.763 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή υποχώρηση 0,02% στις 10.564 μονάδες και ο ιταλικός FΤSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,51% στις 21.386 μονάδες.
Διστακτική άνοδος καταγράφεται στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.
«Η κατά τα λεγόμενα καλή περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων έχει συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος όπως και οι εντεινόμενες δραστηριότητες σε συγχωνεύσεις και εξαγορές»σχολιάζουν οι Financial Times.
Ξεχωρίζει η μετοχή της ThyssenKrupp με κέρδη μεγαλύτερα του 4% καθώς η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε αναβάθμιση του στόχου κερδοφορίας. Άνοδο 4,3% καταγράφει και η μετοχή της Airbus καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Η μετοχή της Societe Generale ενισχύεται κατά 1,2% καθώς η γαλλική τράπεζα δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μερίσματος στο 50% των κερδών του 2015 από 40% το 2014.
Από το μέτωπο της οικονομίας, οι ειδήσεις δεν ήταν θετικές , με την αιφνιδιαστική υποχώρηση του δείκτη επενδυτικού κλίματος ZEW στη Γερμανία στο χαμηλότερο επίπεδο έτους. Εξέλιξη που οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση του ευρώ, οριακά πάνω από τα 1,37 δολ. Παράλληλα, η γεμρανική Bundesbank αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος από τη σύνοδο του Ιουνίου, εφόσον υπάρξει υποβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό ευρωζώνης.