Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν στα υψηλά 6ετίας η Ευρώπη

Σε νέο ιστορικό υψηλό βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ο γερμανικός δείκτες. Σταθεροποιητικά οι δείκτες μετά το 5ήμερο ανοδικό σερί. Τα θετικά στοιχεία για την οικονομία και οι προσδοκίες από την ΕΚΤ. Ανοδικά τα futures της Wall

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά από ένα 5ημερο ράλι που έχει φέρει τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σε υψηλό 6ετίας και το γερμανικό DAX να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,08% στις 9940 μονάδες, αν και νωρίτερα άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό, στις 9.956 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,08% στις 4533 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,06% στις 6.850 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ κινείται υψηλότερα κατά 0,18% στις 10.733 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 1,84% στις 7187 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,7% στις 21.554 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Σημειώνεται ότι ο Stoxx Europe 600 καταγράφει κέρδη 8,3% από τα χαμηλά έτους που άγγιξε στις 4 Φεβρουαρίου. Πλέον διαπραγματεύεται 15,3 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη, από 13,8 φορές στις αρχές του έτους. 

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται κυρίως στην οικονομία. Οι ειδήσεις από τις ΗΠΑ ήταν θετικές με τις παραγγελίες διαρκών αγαθών να αυξάνονται τον Απρίλιο οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεων κατά 0,8%. Ανώτερη των προσδοκιών ήταν και η βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος το Μάιο (στο 83 έναντι προβλέψεων στο 82,3).

Σήμερα αναμένονται τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ πρώτου τριμήνου και σύμφωνα με τον Ντένις Λόκχαρντ τον επικεφαλής της Fed Ατλάντας, θα δείχνουν συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας. Ο ίδιος όμως, υποστήριξε πως η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα καταγράφει ισχυρή ανάκαμψη φέτος. «Το πρώτο τρίμηνο φαίνεται πως καταστράφηκε από τις καιρικές συνθήκες» δήλωσε συμπληρώνοντας πως μεσοπρόθεσμα τα στοιχεία δείχνουν πως οι προβλέψεις «για ανάπτυξη έως 3% ή καλύτερα για το υπόλοιπο του έτους είναι εφικτή»

Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στην ευρωζώνη. Λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη της εκ των οποίων και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι επισημαίνουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού και αναφέρουν τα μέτρα που τίθενται επί τάπητος όπως η μείωση των επιτοκίων αλλά και η ποσοτική χαλάρωση.

Πτώση 1,7% καταγράφει η μετοχή της GlaxoSmithKline η οποία βρίσκεται πλέον υπό έρευνα και στη Βρετανία, από την Υπηρεσία Υποθέσεων Σοβαρής Απάτη.

Στον αντίποδα, ισχυρή άνοδο 4% σημειώνει η μετοχή της Telekom Italia καθώς η Goldman Sachs προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v