Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα υψηλά 6ετίας που άγγιξαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση και με στήριξη από τα σενάρια για νέες πρωτοβουλίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30, που χθες βρέθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, ενισχύεται κατά 0,37% στις 9926 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,05% στις 4529 μονάδες και στο Λονδίνο – που χθες ήταν κλειστό λόγω αργίας – ο FTSE 100 κατά 0,47% στις 6.848 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,29% στις 10.718 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,57% στις 7.027 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,21% στις 21.544 μονάδες, μετά το χθεσινό μίνι ράλι του +3,6%.
Θετικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.
Ξεχωρίζει η μετοχή της Intercontinental Hotels Group με ράλι 5,2% καθώς ο βρετανικός Τύπος αναφέρει ενδιαφέρον εξαγοράς από τις ΗΠΑ.
Στον αντίποδα, η μετοχή της AstraZeneca υποχωρεί κατά 1,7% καθώς έγινε γνωστό ότι η Pfizer απέσυρε την προσφορά εξαγοράς. Η Societe Generele προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασης για τη βρετανική φαρμακευτική σε «sell» από «hold».
Οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στη σημερινή άτυπη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα διατυπωθούν οι πρώτες απόψεις των κρατών – μελών για την προεδρία της Κομισιόν.
Η προσοχή στρέφεται και στην οικονομία, καθώς αναμένονται σημαντικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, όπως οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Οι αναλυτές επίσης, δηλώνουν πως πιθανότατα οι επενδυτές να κινηθούν επιφυλακτικά ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε χθες για κίνδυνο «ολέθριου αρνητικού σπιράλ» που εγκυμονεί σε περίπτωση υποχώρησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Δήλωσε πως η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την ισοτιμία του ευρώ, αλλά και τις πιστωτικές συνθήκες στον ευρωπαϊκό Νότο και τόνισε πως η ποσοτική χαλάρωση εξακολουθεί να βρίσκεται επί τάπητος.
Σήμερα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε πως υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού και μαζικής στασιμότητας. Τόνισε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιτρέψει αποσταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και διευκρίνισε πως γίνεται συζήτηση στην κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων.