Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δηλώσεις Ντράγκι δεν έπεισαν τις ευρωαγορές

Με διστακτική άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε πως ποσοτική χαλάρωση και αρνητικό επιτόκιο βρίσκονται επί τάπητος. Δεν ενθαρρύνουν τα στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Επιφυλακτικές κινήσεις πραγματοποίησαν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες παρά το ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκίνησε και επισήμως τη συζήτηση περί ποσοτικής χαλάρωσης. Ο Μάριο Ντράγκι, διατήρησε μεν αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 0,25%, αλλά δεσμεύθηκε να χρησιμοποιήσει κάθε αντισυμβατικό τονίζοντας πως υπάρχουν κίνδυνοι για την οικονομία. 

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,06% στις 9628 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υψηλότερα κατά 0,42% στις 4449 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,15% στις 6649 μονάδες. 

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ κατέγραψε κέρδη 1,42% στις 10.584 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημείωσε άνοδο 0,44% στις 77714 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,38% στις 21.992 μονάδες.

Πτωτικά πάντως, κινήθηκε το ενιαίο νόμισμα που τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,3708 δολ.

Ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξή Τύπου, δήλωσε πως η αιφνιδιαστική υποχώρηση του πληθωρισμού το Μάρτιο ήταν έκπληξη και τόνισε πως ακόμη δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αλλάξουν οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις. Διαβεβαίωσε πάντως, πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εφαρμόσει αντισυμβατικά μέτρα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ποσοτική χαλάρωση και το αρνητικό επιτόκιο. 

Πέραν των εξελίξεων στη Γηραιά Ήπειρο, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις ΗΠΑ δεν ήταν ενθαρρυντικά. Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο από όσο αναμενόταν και το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε σε υψηλό 5 μηνών.

Κατά τα λοιπά, πιέσεις επικρατούν στις τραπεζικές μετοχές, με την Deutsche Bank να υποχωρεί 1,8% κατόπιν υποβάθμισης της σύστασης της J.P. Morgan Cazenove από overweight σε neutral.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v