Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Βήματα ανόδου για τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες με την προσοχή να στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Κομισιόν κρούει το καμπανάκι για το χαμηλό πληθωρισμό. Θετικό πρόσημο και στα futures της Wall.

Με το δεξί ξεκινά η πρώτη συνεδρίαση του μήνα και του δεύτερου τριμήνου για τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς υπάρχουν ειδήσεις για σημαντικά deal ενώ παράλληλα η προσοχή των επενδυτών στρέφεται την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεδριάζει την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,57% στις 9610 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,79% στις 4426 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,19% τις 6613 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,88% στις 10.430 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 1,26% στις 7703 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ ενισχύεται κατά 0,57% στις 21.814 μονάδες.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Από το μέτωπο της οικονομίας δεν υπήρχαν εκπλήξεις. Οι δραστηριότητες του κλάδου μεταποίησης ευρωζώνης παρέμειναν κοντά σε υψηλό τριετίας, το ποσοστό της ανεργίας έμεινε αμετάβλητο στο 11,9%, ενώ καταγράφηκε μικρή μείωση του συνολικού αριθμού των ανέργων. Παράλληλα όμως, έχει ανοίξει πολύ η συζήτηση για την αιφνιδιαστική μείωση του πληθωρισμού, τους κινδύνους που εγκυμονεί και την ανάγκη για δράση από την ΕΚΤ ενδεχομένως και από τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πλέον πιέσεις στην ΕΚΤ να δράσει προκειμένου να παταχθούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις, ενώ σήμερα ο Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός διακυβεύει την προσπάθεια εξισορρόπησης της οικονομίας. 

Ξεχωρίζει η μετοχή της γαλλικής Alstom με κέρδη 2% καθώς ανακοίνωσε συμφωνία για πώληση θυγατρικής της στον γερμανικό όμιλο privateequity, Triton. Κέρδη 1,7% καταγράφει και η μετοχή της μεταλλευτικής BHP Billiton η οποία δήλωσε ότι θα απλοποιήσει το χαρτοφυλάκιό της με spinoff συγκεκριμένων μονάδων και επικέντρωση σε πέντε εμπορεύματα- κλειδιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v