Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατούν τα υψηλά οι ευρωπαϊκές αγορές

Διστακτικά βήματα ανόδου για έβδομη συνεδρίαση. Στο υψηλότερο επίπεδο μετά την κρίση τα διεθνή χρηματιστήρια. Στάση αναμονής των επενδυτών ενόψει των αυριανών αποφάσεων της ΕΚΤ. Οριακές κινήσεις στα futures της Wall.

Επιμένουν ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση με πρωτοπόρο το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Οι Financial Times επισημαίνουν ότι οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο μετά την κρίση και τονίζουν ότι καταλύτης είναι τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία. 

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,22% στις 9625 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,03% στις 4427 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί οριακά κατά 0,07% στις 6.649 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,29% στις 10.431 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,48% στις 7698 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,69% στις 21764 μονάδες.

Χθες η Wall Street έκλεισε σε νέο ρεκόρ και την σκυτάλη της ανόδου πήραν σήμερα οι ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να κλείνει υψηλότερα κατά 1,04%.  Ο δείκτης FTSE All-World ενισχύεται κατά 0,2% στις 272,6 μονάδες και αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2007. 

Ο δείκτης ISM για τις δραστηριότητες του αμερικανικού κλάδου μεταποίησης, ο οποίος ενισχύθηκε το Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν πως η επιβράδυνση που είχε καταγραφεί το χειμώνα οφειλόταν κατά κύριο λόγο στις εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες.

Σε πρωταγωνιστή της σημερινής συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της Deutsche Post η οποία ενισχύεται κατά 2,5% καθώς ανακοίνωσε μεσοπρόθεσμους στόχους κερδοφορίας που ικανοποίησαν την αγορά. Ανοδικά κινείται επίσης ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών με τη μετοχή της BMW και της Porsche να κινούνται ανοδικά με στήριξη από την αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Οι κινήσεις των χρηματιστηριακών δεικτών ωστόσο είναι περιορισμένες καθώς οι επενδυτές αναμένουν αύριο τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά και τη νέα αιφνιδιαστική υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,5%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν θα προχωρήσει σήμερα σε κάποια κίνηση. Άλλοι όμως, υπενθυμίζουν πως και η μείωση των επιτοκίων το Νοέμβριο στο 0,25% ήταν αιφνιδιαστική κίνηση εκ  μέρους του προέδρου της ΕΚΤ. Οι πιέσεις που ασκούνται πάντως – ακόμη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- είναι πλέον έντονες. Πόσο μάλλον, όταν και τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό σε επίπεδο παραγωγού αποδεικνύονται δυσμενέστερα των εκτιμήσεων. Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια βάση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v