Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι αγορές της Ευρώπης

Το βλέμμα των επενδυτών στην οικονομία. Μπαράζ αρνητικών ειδήσεων, ενώ παράλληλα η Fed θέτει επί τάπητος και το θέμα των επιτοκίων. Αιφνιδιαστική συρρίκνωση του Ευρωζώνη και Κίνα. Με βήμα σημειωτόν τα futures της Wall

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας δεν είναι θετικές, ενώ παράλληλα η Fed θέτει επί τάπητος ακόμη και το θέμα αύξησης των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,26% στις 9537 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,48% στις 4320 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,3% στις 6.774 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΕΒΧ σημειώνει απώλειες 0,83% στις 9970 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,05% στις 7122 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSEMIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,12% στις 20.208 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Τα τελευταία οικονομικά μεγέθη από την ευρωζώνη δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον ιδιωτικό κλάδο, διέψευσε τις προσδοκίες και υποχώρησε το Φεβρουάριο, καθώς η Γαλλία αποδεικνύεται στο μεγάλο ασθενή της Γηραιάς Ηπείρου. Ο συνολικός ΡΜΙ της ευρωζώνης υποχώρησε το Φεβρουάριο στο 52,7 από 52,9 τον Ιανουάριο, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο 31 μηνών.Οι αναλυτές, όμως, είχαν ανεβάσει ακόμη ψηλότερα τον πήχη για το Φεβρουάριο προβλέποντας ανάκαμψη στο 53,1.

Απογοητευτικά είναι και τα κινεζικά στοιχεία. Οι δραστηριότητες στον κινεζικό κλάδο μεταποίησης συρρικνώθηκαν για δεύτερο μήνα το Φεβρουάριο ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση στην Κίνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC μειώθηκε στο 48,3 από 49,5 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

«Ο κόσμος διεθνώς υποτιμά τους κινδύνους που εγκυμονούν στην Κίνα. Δεν είναι μόνο ότι επιβραδύνεται η οικονομία. Υπάρχουν επίσης πολλοί χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι. Οι πιθανότητες κρίσης αυξάνονται και είναι πολύ πραγματικές» υποστηρίζει ο  DariuszKowalczyk, της CreditAgricoleCIB.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αναδυόμενες αγορές και καθώς η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed τάσσεται υπέρ της σταδιακής περιστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Ιανουαρίου δείχνουν επίσης πως επιστρέφει στην ατζέντα της κεντρικής τράπεζας και το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων, με ορισμένα μέλη της FOMC να υποστηρίζουν πως η τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο κοντινό μέλλον.

Και από την Ιαπωνία οι ειδήσεις αιφνιδίασαν.  Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας διευρύνθηκε τον Ιανουάριο σε νέο ρεκόρ, αγγίζοντας τα 2,79 τρισ. γεν (27,4 δισ. δολ.) τον Ιανουάριο, εξέλιξη που δημιουργεί αμφιβολίες για την επιτυχία των περιβόητων Αμπενομικών. Η κατάσταση δυσχεραίνεται και από τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, όπου το γεν ενισχύθηκε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v