Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 3 εβδομάδων οι ευρωαγορές

Κέρδη απεκόμισαν οι περισσότερες ευρωαγορές, καθώς αυξάνονται οι εισροές στα μετοχικά κεφάλαια της Ευρώπης. Σε χαμηλό 8ετίας το ιταλικό ομόλογο. Ράλι στις αναδυόμενες λόγω κινεζικών δανείων. Αργία στην Wall Street. Ανοδος μετάλλων.

Στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επεκτείνοντας το 15ήμερο ράλι τιμών.

Οι εισροές σε μετοχικά κεφάλαια της Ευρώπης ανέρχονται σε επίπεδα ρεκόρ μέχρι στιγμής στο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία, καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» σε ανάκαμψη.

Νωρίτερα, επικράτησε ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις αναπτυσσόμενες αγορές, μετά την ανακοίνωση θεαματικής πιστωτικής επέκτασης στην Κίνα, που καθησύχασε τους φόβους επιβράδυνσης της οικονομίας.

Πάντως οι όγκοι των συναλλαγών είναι ιδιαίτερα ισχνοί, εξαιτίας της αργίας του χρηματιστηρίου της Wall Street.

 

Η Ευρώπη ξεχωρίζει

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του EPFR Global, τα ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια απόλαυσαν καθαρές εισροές ρεκόρ 17 δισ. δολ. μέχρι στιγμής στο έτος, καθώς βελτιώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα χρεόγραφα της ευρωζώνης.

Σήμερα το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο της Ιταλίας διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα 8 ετών μετά την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Ο οίκος Moody's αναβάθμισε τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας σε «σταθερές» από «αρνητικές.»

Ο χρηματιστηριακός πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,5% με άνοδο επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο δείκτης εκτινάχθηκε 2,5% την περασμένη εβδομάδα, με την μεγαλύτερη άνοδο μέχρι στιγμής στο έτος.

Στις επιμέρους ευρωαγορές, ο FTSE έκλεισε με άνοδο 1,09% στις 6.736 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 0,06% στις 9.657 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε 0,12% χαμηλότερα στις 4.335 μονάδες.

 

Τα δάνεια της Κίνας

Νωρίτερα, η ανακοίνωση δυναμικής πιστωτικής επέκτασης στην Κίνα ώθησε τα χρηματιστήρια και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI ενισχύθηκε επί 9η συνεχόμενη ημέρα, που είναι το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 2010.

Ο χαλκός (+0,4%) και τα υπόλοιπα βιομηχανικά μέταλλα ενισχύονται αισθητά, ενώ υψηλότερα κινούνται και τα πολύτιμα μέταλλα.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Σαγκάης εκτινάχθηκε σε υψηλό 2,5 μηνών, ενώ ευρεία άνοδο εμφανίζουν τα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών.

Και στις ευρωπαϊκές αγορές ο μεταλλευτικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εξ ου και η υπεραπόδοση του βρετανικού δείκτη FTSE.

Το ευρώ παραμένει πάνω από τα $1,37 δολ. και το δολάριο διολισθαίνει σε χαμηλό έξι εβδομάδων.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v