Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ανοδική τροχιά οι αγορές της Ευρώπης

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό. Θετική έκπληξη από τα κινεζικά στοιχεία. Κέρδη για το μεταλλευτικό κλάδο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Heineken και SocGen. Καθησυχάζει η Γέλεν για την αμερικανική οικονομία. Με βήμα σημειωτόν τα futures της Wall

Σε ανοδική τροχιά εξακολουθούν να κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με στήριξη τόσο από τα κινεζικά οικονομικά μεγέθη όσο και από τα εταιρικά αποτελέσματα με πρωταγωνιστές τη Heineken και τη Societe Generale.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,75% στις 9.550 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,41% στις 4.300 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,10% στις 6.680 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,22% στις 10.068 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,06% στις 7.010 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,48% στις 19.983 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ.

Από το μέτωπο της οικονομίας, οι ειδήσεις για την ευρωζώνη ήταν μικτές. Από τη μία πλευρά αιφνιδίασε η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη, από την άλλη όμως, η Γερμανία προχώρησε σε αναβάθμιση του στόχου ανάπτυξης για το 2014 τονίζοντας ότι κινητήριος δύναμη είναι η εγχώρια ζήτηση και όχι το εμπορικό ισοζύγιο. Επίσης, ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης Benoit Coeure αποκάλυψε πως η ΕΚΤ "εξετάζει πολύ σοβαρά" το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος.

Ο μεταλλευτικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τα απροσδόκητα στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη και της Κίνας. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αυξήθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν οριακή άνοδο μόλις 0,1%. Οι εισαγωγές επίσης αυξήθηκαν κατά 10%.

Η μετοχή της Heineken ενισχύεται 2,6% καθώς η ζυθοποιία προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη εσόδων το 2014. Κέρδη μεγαλύτερα του 2% καταγράφει και η γαλλική τράπεζα Societe Generale η οποία ανακοίνωσε επιστροφή στην κερδοφορία.  

Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και η νέα πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία χθες επέμεινε στην ορθότητα της απόφασης για τη σταδιακή μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, καθώς - όπως υποστήριξε - η οικονομία ανακάμπτει. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν υπάρχει μια προκαθορισμένη πορεία αποφάσεων αναφορικά με τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε περίπτωση που μεταβληθούν σημαντικά οι οικονομικές συνθήκες τότε το tapering θα τερματιστεί, συμπλήρωσε. Όπως επισήμαναν αναλυτές, η Γέλεν ανέφερε στην κατάθεσή της στο Κογκρέσο όλα όσα η αγορά ανέμενε. Δηλαδή υποστήριξε το «tapering» καθησυχάζοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε σωστό δρόμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v