Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά βήματα ανόδου στις ευρωαγορές

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές. Επί τάπητος το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ΟΜΤ από την ΕΚΤ. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας. Πτωτικά το ευρώ. Το βλέμμα και στην ανεργία των ΗΠΑ.

Διστακτική άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την κρίσιμη υπόθεση για την υπόθεση του προγράμματος ΟΜΤ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,19%στις 9273 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,14% στις 4193 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,1% στις 6.559 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει κέρδη 0,21% στις 9985 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 0,36% στις 6913 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,05% στις 19.514 μονάδες.

Το ευρώ υποχωρεί στο 1,3552 δολ. από 1,3582 δολ. πριν την ανακοίνωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας.

Ήπια άνοδο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Πρόκειται για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που παρουσίασε ο Μάριο Ντράγκι το Σεπτέμβριο στον απόηχο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως και η περιβόητη υπόσχεση του Ντράγκι να πράξει «ό,τι χρειάζεται» ήταν οι βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν στο να ξεπεραστεί η κρίση.

Υπήρξαν όμως, καταγγελίες για παραβίαση της δικαιοδοσίας της ΕΚΤ και για νομισματική χρηματοδότηση των προϋπολογισμών. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας πάντως, αποφάσισε να μην κρίνει το ίδιο την υπόθεση αλλά να την παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για "ήττα της Bundesbank" καθώς η Γερμανία πρακτικά παραιτείται του δικαιώματος βέτο, ενώ η Κομισιόν δήλωσε πως "καλωσορίζει" την απόφαση.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι επενδυτές αναμένουν και τα σημαντικά στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ που αποτελούν βασικό κριτήριο για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και θα κρίνουν τις μετέπειτα κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v