Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Ισχυρή άνοδος για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες με στήριξη από τα εταιρικά αποτελέσματα. Πώς αντιδρούν στις αποφάσεις ΕΚΤ και ΒοΕ οι επενδυτές. Μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων.

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,13% στις 9218 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,16% στις 4165 μονάδες και στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατά 0,96% στις 6.515 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,15% στις 9887 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,49% στις 6825 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,34% στις 19.325 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι αγορές κινούνται στον τροχιά των αποφάσεων της ΕΚΤ η οποία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να αντιδράσει στην αιφνιδιαστική υποχώρηση του πληθωρισμού (στο 0,7% το Δεκέμβριο). Δημοσιεύματα φέρουν το Μάριο Ντράγκι να ζητά την στήριξη της Γερμανίας ώστε να σταματήσει η διαδικασία «αποστείρωσης», κίνηση που θα σήμαινε de facto ένεση ρευστότητας άνω των 170 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα επίπεδα αρνητικά ρεκόρ ενώ ο Μ. Ντράγκι δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα θα κάνει "ότι χρειάζεται". Και η ΒοΕ διατήρησε λίγο νωρίτερα αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο της στερλίνας. 

Πέραν αυτών, οι επενδυτές καλούνται να ξεδιαλύνουν την εικόνα από το μπαράζ τριμηνιαίων εταιρικών αποτελεσμάτων. Η μετοχή της Alcatel – Lucent ξεχωρίζει με άλμα 7,4% καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Στον αντίποδα, Credit Suisse. AstraZeneca και Sanofi κινούνται πτωτικά (από 0,7% έως 1,6%) καθώς τα  αποτελέσματά τους ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v