Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζικά δάνεια "στηρίζουν" τις διεθνείς αγορές

Η δυναμική πιστωτική επέκταση της Κίνας προκαλεί ευφορία σε αναδυόμενα χρηματιστήρια και αγορές εμπορευμάτων. Κέρδη MSCI World επί 9 συνεδρίαση. Σε χαμηλό 8ετίας το ιταλικό ομόλογο, ήπια άνοδος ευρωαγορών. Κλειστή η Wall λόγω αργίας.

Ενισχύονται οι περισσότερες διεθνείς αγορές, με τα αναδυόμενα χρηματιστήρια στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων και τις αγορές εμπορευμάτων σε καθολική άνοδο, χάρη στα ευοίωνα στατιστικά για την κινεζική οικονομία.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο παραμένει σήμερα κλειστό λόγω αργίας για την Ημέρα των Προέδρων.

 

Τα κινεζικά δάνεια

Η ανακοίνωση δυναμικής πιστωτικής επέκτασης στην Κίνα ωθεί τα χρηματιστήρια και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI ενισχύεται επί 9η συνεχόμενη ημέρα, που είναι το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 2010.

Ο χαλκός (+0,4%) και τα υπόλοιπα βιομηχανικά μέταλλα ενισχύονται αισθητά, ενώ υψηλότερα κινούνται και τα πολύτιμα μέταλλα.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Σαγκάης εκτινάχθηκε σε υψηλό 2,5 μηνών, ενώ ευρεία άνοδο εμφανίζουν τα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών.

 

Η ιταλική κυβέρνηση

Στις ευρωαγορές, το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο της Ιταλίας διολισθαίνει στα χαμηλότερα επίπεδα 8 ετών μετά την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Ο οίκος Moody's αναβάθμισε τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας σε «σταθερές» από «αρνητικές.»

Ο χρηματιστηριακός πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,4% με άνοδο επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Πάντως οι όγκοι συναλλαγών είναι συγκριτικά χαμηλοί, δηλαδή 28% χαμηλότεροι από τον Μ.Ο. 30 ημερών. Ο δείκτης εκτινάχθηκε 2,5% την περασμένη εβδομάδα, με την μεγαλύτερη άνοδο μέχρι στιγμής στο έτος.

Στις επιμέρους ευρωαγορές, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,1% στις 9672 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,02% στις 4339 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1.03% στις 6.732 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ κινείται χαμηλότερα κατά 0,1% στις 10.122 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,44% στις 7235 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει οριακές απώλειες 0,01% στις 20.433 μονάδες.

Η σημερινή ατζέντα δεν περιλαμβάνει ανακοινώσεις οικονομικών μεγεθών.

Και στις ευρωπαϊκές αγορές ο μεταλλευτικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η Polymetal International καταγράφει άνοδο 2,8%, η Randgold Resources ενισχύεται κατά 1% και η BHP Biliton κατά0,9%. 

Το ευρώ παραμένει πάνω από τα $1,37 δολ. και το δολάριο διολισθαίνει σε χαμηλό έξι εβδομάδων.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v