Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με το ZEW στο επίκεντρο

Πτωτικά κινούνται οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες. Αιφνιδιαστική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία. Στο στόχαστρο η μετοχή της Inditex.

Διστακτικές κινήσεις με αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τα υψηλά τριών εβδομάδων που άγγιξαν χθες. Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται στην οικονομία και τα στοιχεία που αναμένονται σήμερα, με κυριότερο το δείκτη κλίματος του ινστιτούτου ZEW.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,16% στις 9641 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,53% στις 4312 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,16% στις 6.727 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,91% στις 10026 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει οριακή υποχώρηση 0,07% στις 7258 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,54% στις 20.348 μονάδες.

Το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο ZEW ανακοίνωσε σημαντική και απροσδόκητη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Ο δείκτης μειώθηκε στο 55,7 από 61,7 ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι θα μείνει αμετάβλητος. Παράλληλα, η ανακοίνωση του ινστιτούτου κάνει λόγο για "νέες αβεβαιότητες" αναφερόμενο στην αναπτυξιακή πορεία των ΗΠΑ, αλλά και την πρόσφατη ένταση στις αναδυόμενες αγορές.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της Inditex με πτώση 3,3% καθώς η Citigroup προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή.

Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές παρουσίασαν μικτή εικόνα, με τις κεντρικές τράπεζες να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Ο Nikkei να καταγράφει άλμα 3,13% με στήριξη από την απόφαση της BoJ να διπλασιάσει τα φτηνά δάνεια προς τις τράπεζες. Στον αντίποδα, η κινεζική αγορά δέχθηκε πιέσεις καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να μειώσει τη ρευστότητα στη διατραπεζική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v