Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες στις ευρωαγορές, παρά τα θετικά στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των ΗΠΑ. Ήπια ανοδικό ξεκίνημα δείχνουν τα futures της Wall.

Παραμένουν σε αρνητικό έδαφος οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές –αν και με πιο περιορισμένες απώλειες- εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ.

Οι πιέσεις στις ευρωαγορές έρχονται στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street, όπου ο Dow Jones κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 20 Σεπτεμβρίου, μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed της Ατλάντα ότι στηρίζει «παρόμοιες κινήσεις περιορισμού» με αυτές που ελήφθησαν τον περασμένο μήνα προκειμένου να περιοριστούν οι αγορές ομολόγων από την Fed κατά 10 δισ. δολάρια, αρκεί η οικονομία να «τρέξει» με 2,5-3% φέτος.

Νωρίτερα σήμερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 3,5 ετών τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Και στη Βρετανία, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2% τον Δεκέμβριο, επιτυγχάνοντας τον στόχο που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Αγγλίας για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2009.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600, που στην αρχή της συνεδρίασης υποχωρούσε έως και κατά 1%, κινείται αυτήν την ώρα 0,38% χαμηλότερα στις 329,44 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 0,25% κινούνται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.740,65 μονάδες. Πτώση 0,57% για τον δείκτη DAX 30 της Φρανκφούρτης στις 9.456 μονάδες και 0,42% για τον δείκτη CAC 40 του Παρισιού στις 4.245,4 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 0,34% διαμορφώνεται ο δείκτης IBEX στις 10.327 μονάδες, κατά 1,65% ο δείκτης PSI στις 7.025 μονάδες και κατά 0,29% ο δείκτης FTSE MIB στις 19.633 μονάδες.

Οι μετοχές της Celesio κατέγραψαν πτώση 6,1% μετά την ανακοίνωση της McKesson ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει στήριξη από αρκετούς μετόχους για να εξαγοράσει την γερμανική εταιρεία διανομής φαρμάκων. «Βουτιά» 11% έκαναν οι μετοχές της Ashmore Group, μετά την γνωστοποίηση από την εταιρεία διαχείρισης assets ότι πελάτες της απέσυραν 3,5 δισ. δολάρια από τα funds της το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο, ενώ πτώση 2,4% κατέγραψε η μετοχή της Jeronimo Martins SGPS μετά την ανακοίνωση της πορτογαλικής αλυσίδας λιανικών πωλήσεων για επιβράδυνση των πωλήσεών της στην Πολωνία.

Εν τω μεταξύ, ελαφρώς υψηλότερο άνοιγμα της Wall Street προοιωνίζονται τα futures των δεικτών, με τα futures του Dow Jones στο +0,1%, του S&P 500 στο +0,2% και του Nasdaq στο +0,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v