Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική στήριξη στις ευρωαγορές

Διστακτικά βήματα ανόδου σε Παρίσι, Φρανκφούρτη. Σχεδόν σε υψηλό τριετίας οι τραπεζικές μετοχές με τις νέες αποφάσεις της Βασιλείας για τους κανόνες μόχλευσης. Με βήμα σημειωτόν τα futures της Wall.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο προσκήνιο καθώς η Επιτροπή της Βασιλείας χαλάρωσε τους κανόνες για τη μόχλευση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,23% στις 9495 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,19% στις 4258 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι αμετάβλητος στις 6.741 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,62% στις 10.352 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,28% στις 7113 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,36% στις 19.638 μονάδες.

Η διεθνής ρυθμιστική αρχή για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, η Επιτροπή της Βασιλείας αναθεώρησε τους κανόνες για το λόγο μόχλευσης των τραπεζών, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για σημαντική νίκη του τραπεζικού λόμπι. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών του STOXX Europe 600 ενισχύεται κατά 1,1% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.

Η μετοχή της UBS ενισχύεται κατά 2% καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Σέρτζιο Ερμότι δήλωσε πως η τράπεζα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε διάσπαση των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής για να ανταποκριθεί στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών. Η Deutsche Bank ενισχύεται κατά 2% και η Barclays κατά 1,7%.

Στη μάχη κατά της ευρωκρίσης, πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα καθώς η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Ιζαμπέλ Καστέλο Μπράνκο, εκτίμησε πως η χώρα θα προχωρήσει σε δημοπρασία ομολόγων προτού λήξει το πρόγραμμα στήριξης το Μάιο.

Την Παρασκευή άπαντες εξεπλάγησαν από τη μείωση του δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ στο 6,7%. Τα στοιχεία όμως, δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά όσο δείχνουν με την πρώτη ματιά. οι θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν μόλις 74.000 θέσεις εργασίας, έναντι προβλέψεων για περίπου 200.000 και το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε (από το 7%) επειδή μειώθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν εργασία.

Αγορές και αναλυτές προσπαθούν ακόμη να εξακριβώσουν πως θα αντιδράσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε αυτά τα νέα δεδομένα. Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πάντως, οι αρχές προχωρούν απαρέγκλιτα στην σταδιακή ανατίμηση του νομίσματος. Ο λόγος για την Κίνα που έθεσε το νόμισμά της σε επίπεδο ρεκόρ για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v