Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά οι ευρωπαϊκές αγορές

Κρατούν τα υψηλά 5ετίας οι ευρωπαϊκές αγορές. Με βήμα σημειωτόν Παρίσι, Φρανκφούρτη. Κέρδη στην περιφέρεια. Η προσοχή σε Fed και ΕΚΤ. Βουτιά 28% για τη Mothercare.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την ισχυρή χθεσινή άνοδο που οδήγησε τους ευρωπαϊκούς δείκτες στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Οι επενδυτές κινούνται με βήμα σημειωτόν περιμένοντας σημαντικά οικονομικά μεγέθη και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως και εξελίξεις αναφορικά με τις κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ και ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,25% στις 9485 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,1% στις 4258 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,24% στις 6.744 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,1% στις 10168 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,77% στις 7011 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,1% στις 19.449 μονάδες.

Οριακές απώλειες καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η περιφέρεια της ευρωζώνης άλλωστε, επωφελείται και από τη σημαντική μείωση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, μετά τη θεαματική πρώτη μεταμνημονιακή δημοπρασία της Ιρλανδίας. Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων Ισπανίας, αλλά και Ελλάδας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι η ανεργία στην ευρωζώνη παρέμεινε σε επίπεδο ρεκόρ (12,1%). Αντιθέτως, απροσδόκητη χαρακτηρίζεται η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης και μάλιστα με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων 12 ετών.

Η προσοχή τώρα στρέφεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς κοινοποιούνται τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed. Οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις στο tapering μετά τα νέα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Το εμπορικό έλλειμμα απροσδόκητα συρρικνώθηκε σε χαμηλό 4ετίας, πυροδοτώντας αναβαθμίσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τους επενδυτές να περιμένουν με έντονο ενδιαφέρον τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι καθώς τίθεται εκ νέου θέμα αποπληθωριστικών πιέσεων. Ο πληθωρισμός αιφνιδιαστικά μειώθηκε το Δεκέμβριο στο 0,8%.

Από πλευράς μετοχών, στο στόχαστρο βρίσκεται η Mothercare με κάθετη πτώση 28% καθώς η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε προειδοποίηση για μη επίτευξη των στόχων κερδοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v