Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή με κέρδη στην Ευρώπη

Θετικό πρόσημο για όλους τους δείκτες. Κέρδη μεγαλύτερα από 1,7% σε Ισπανία, Πορτογαλία. Οι θετικές εκπλήξεις από την οικονομία και η πρώτη μεταμνημονιακή δημοπρασία της Ιρλανδίας. Κέρδη και στα futures της Wall.

Αλλαγή κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές με τους περισσότερους δείκτες να κινούνται ανοδικά και τα χρηματιστήρια του Νότου να καταγράφουν ισχυρή άνοδο που ξεπερνά το 1,7%. Τα θετικά οικονομικά μεγέθη της Γερμανίας, η αιφνιδιαστική υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, αλλά και το ισχυρό ενδιαφέρον για την πρώτη μεταμνημονιακή δημοπρασία ομολόγων της Ιρλανδίας είναι οι βασικοί παράγοντες ανόδου.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,65% στις 9.489 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,43% στις 4.245 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,46% στις 6.760 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 1,7% στις 10.057 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει κέρδη 1,86% στις 6.917 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα 0,92% στις 19.411 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος ξεχωρίζει. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Credit Agricole ενισχύεται 4%, της BNP Paribas κατά 2,3%, της Commerzbank κατά 3,5% και της HSBC Holdings κατά 1,5%. Ισχυρή η πορεία και των ισπανικών τραπεζών με την Banco Santander να ενισχύεται 2,6% και την BBVA 3,7%.

Επίσης ξεχωρίζει η μετοχή της Moller-Maersk με κέρδη 4,7% καθώς πούλησε το 48,68% της Dansk Supermarked, της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικού εμπορίου στη Δανία, στην εταιρεία holding λιανικού εμπορίου The Salling Companies.

Από το μέτωπο της οικονομίας υπήρξαν δύο εκπλήξεις στην ευρωζώνη: Η ανεργία στη Γερμανία κατέγραψε απροσδόκητη μείωση, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για ισχυρή ανάκαμψη. Επίσης, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, μειώθηκε στο 0,8% τον Δεκέμβριο. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάζεται να παραμείνει σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού» εξηγεί ο Tom Rogers του  EY Eurozone Forecast. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v