Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη του έτους με νέο ρεκόρ για τον DAX

Με το δεξί άνοιξαν οι αγορές για το 2014. Κέρδη σχεδόν για όλους τους δείκτες και νέο ρεκόρ για τον DAX. Οι προβλέψεις για το "January effect". Άλμα 15% για τη Fiat μετά το deal των 4,3 δισ. δολ.

Ποδαρικό με το δεξί έγινε κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι περισσότεροι δείκτες καταγράφουν θετικό πρόσημο, ενώ ο γερμανικός DAX οδηγήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,58% στις 9607 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,05% στις 4297 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,18% στις 6.738 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,11% στις 9928 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,81% στις 6612 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά΄1,11% στις 19178 μονάδες.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Fiat, η οποία καταγράφει άλμα 15% στο Μιλάνο μετά τοι deal των 4,3 δισ. δολ. με το οποίο αποκτά τον πλήρη έλεγχο της Chrysler Group.

Ο FSTEurofirst 300 ενισχύεται κατά 0,3% στις 1.300 μονάδες που είναι και νέο υψηλό πεντέμισι ετών. Το 2013, ο πανευρωπαϊκός δείκτης ενισχύθηκε κατά 16,1% καταγράφοντας την καλύτερη ετήσια επίδοση της τελευταίας 4ετίας.

«Ήταν ένα θεαματικό ράλι και νομίζω πως κάποια στιγμή θα χρειαστεί να υπάρξει κάποια διόθρωση, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι τον Ιανουάριο» δήλωσε ο Πίτερ Γκάρνι, της Saxo Bank.

Μετά τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης χρονιάς, οι ευρωπαϊκές αγορές απολαμβάνουν το αποκαλούμενο «January effect». Είθισται ο Ιανουάριος να είναι μήνας κερδών για τα χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές κάνουν τις τοποθετήσεις και τα στοιχήματά τους ενόψει της νέας χρονιάς.

«Από πλευράς μακροοικονομικών μεγεθών, η χρονιά ξεκινά με μικτή εικόνα. Το κλίμα όμως, είναι ακόμη ισχυρό στις αγορές και ο Ιανουάριος είθισται να είναι πολύ δυνατός μήνας για τα χρηματιστήρια, με μεγάλα στοιχήματα στις αγορές» εξηγεί ο Γκάρνι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v