Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Ανοδικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες και τα futures της Wall εν μέσω των αποφάσεων ΕΚΤ και ΒοΕ για αμετάβλητα επιτόκια. Μεγάλο το ενδιαφέρον για τη δημοπρασία 5ετών της Πορτογαλίας. Κάθετη πτώση 7% για τη William Morrison Supermarkets.

Ανοδικά κινούνται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες και ειδικότερα τα χρηματιστήρια της περιφέρειας, εν μέσω των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών ευρωζώνης και Βρετανίας. Το κλίμα είναι θετικό καθώς λίγο μετά την επιτυχημένη δημοπρασία της Ιρλανδίας και η Πορτογαλία δοκιμάζει τις αγορές με έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,3% στις 9530 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,13% στις 4266 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,15% στις 6.734 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,18% στις 10.374 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,49% στις 7089 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,34% στις 19.697 μονάδες. 

Επισημαίνεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση τα χρηματιστήρια της περιφέρειας κατέγραψαν ισχυρή άνοδος καθώς συνεχίζεται το ράλι στα ομόλογα του Νότου. Η θεαματική πρώτη μεταμνημονιακή δημοπρασία ομολόγων της Ιρλανδίας, αλλά και η μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, είναι οι βασικές αιτίες για τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα Ισπανίας και Ελλάδας σε χαμηλό 3,5 ετών. Σήμερα δοκιμάζει τις αγορές και η Πορτογαλία με έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών. 

Από το "μέτωπο" των κεντρικών τραπεζών, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως αναμενόταν. Λίγο αργότερα και η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25% το επιτόκιο του ευρώ.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στη συνέντευξή Τύπου του Μάριο Ντράγκι ο οποίος καλείται να απαντήσει στην επανεμφάνιση των αποπληθωριστικών πιέσεων (ο πληθωρισμός αιφνιδιαστικά υποχώρησε στο 0,8%) το Δεκέμβριο. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάζεται να παραμείνει σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού» εξηγεί ο Tom Rogers του EY Eurozone Forecast. «Εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μάχη κατά του αντιπληθωρισμού. Τελικά αυτό θα σημαίνει ποσοτική χαλάρωση - αγορές κρατικών ομολόγων» υποστηρίζει ο Λόρενς Μάτκιν, της BNP Paribas.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της William Morrison Supermarkets με πτώση που πλησιάζει το 7% καθώς η διοίκηση προειδοποίησε ότι δεν θα πετύχει τους στόχους κερδοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v