Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι αγορές της Ευρώπης

Μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες. Η υποβάθμιση της ΕΕ από την S&P, αλλά και τα απροσδόκητα θετικά μεγέθη από τη Γερμανία. Ενδιαφέρον στο φαρμακευτικό κλάδο.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με τον Stoxx Europe 600 να καταγράφει την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Απρίλιο. Ο θετικός απόηχος από τις αποφάσεις της Fed και τα ενθαρρυντικά οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν σήμερα περιορίζουν τον αρνητικό αντίκτυπο από την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της υπερεθνικής ΕΕ από την Standard & Poor's.

Έτσι ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,37% στις 9370 μονάδες ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,15% στις 4170 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 να κινείται οριακά υψηλότερα κατά 0,03% στις 6.589 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,36% στις 9629 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,52% στις 6479 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,25% στις 18.499 μονάδες.

Ο Stoxx Europe 600 στην εβδομάδα καταγράφει κέρδη 3,3% κυρίως λόγω των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία προχώρησε μεν στο πρώτο μικρό βήμα μείωσης της ρευστότητας αλλά έδωσε παράλληλα μήνυμα ισχύος για την αμερικανική οικονομία και διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Νωρίτερα σήμερα, ανακοινώθηκε βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK στη Γερμανία σε υψηλό 6ετίας που έδωσε στήριξη στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς συνεπάγεται συνέχιση της ανοδικής τροχιάς για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο φαρμακευτικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τις μετοχές Novartis και GlaxoSmithKline να καταγράφουν άνοδο 0,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v