Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό μετά τα χθεσινά κέρδη. Κορυφώνεται η αγωνία για τις αποφάσεις της Fed. Διχασμένοι οι αναλυτές. Με βήμα σημειωτόν τα futures της Wall.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά την χθεσινή ισχυρή άνοδο και με την αγωνία να κορυφώνεται ενόψει της κρίσιμης συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,2% στις 9145 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,73% στις 4089 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,52% στις 6.486 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,27% στις 9403 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,18% στις 6384 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,22% στις 18.181 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Το κλίμα παραμένει αρνητικό παρά την ισχυρή ένδειξη του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW για τη Γερμανία σε υψηλό 7ετίας. Επί τάπητος βρίσκεται η Fed και το μέλλον του προγράμματος ρευστότητας που κρίνεται αύριο. Οι αναλυτές είναι διχασμένοι ως προς το εάν το πρώτο βήμα για το περιβόητο tapering θα γίνει τώρα ή με τον επόμενο χρόνο. Γεγονός πάντως είναι ότι με την επίτευξη της συμφωνίας στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό και με τη βελτίωση των στοιχείων για την οικονομία, το κλίμα αλλάζει και το tapering θεωρείται πλέον θέμα χρόνου, με αποτέλεσμα να δέχονται πιέσεις οι μετοχές που είχαν ευνοηθεί περισσότερο από τη ρευστότητα που έδινε γενναιόδωρα η κεντρική τράπεζα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, ο FTSEurofirst 300 καταγράφει κέρδη 15%. Έκτοτε έχει υποχωρήσει κατά 4,2%.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η CGG, καθώς η γαλλική εταιρεία υπηρεσιών για την πετρελαϊκή αγορά προειδοποίησε ότι τα κέρδη τέταρτου τριμήνου θα επηρεαστούν από αναβολές έργων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v