Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύονται τα κέρδη στις ευρωαγορές

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες μετά τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για την ευρωζώνη. Η προσοχή στη Fed, ενώ απογοητεύουν τα κινεζικά στοιχεία. Κέρδη 3% για την Deutsche Telekom και νέα σενάρια για την T-Mobile

Αλλαγή κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για την ευρωζώνη. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ ξεπέρασε τις προσδοκίες και κατέγραψε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση από τα μέσα του 2011, με πρωτοπόρο τον κλάδο μεταποίησης. 

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,5% στις 9.139 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,97% στις 4.099 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,84% στις 6.494 μονάδες.

Στις αγορές του Ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,44% στις 9.394 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,6% στις 6.387 μονάδες και στο Μιλάνο ο FSTE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,4% στις 18.062 μονάδες.

Μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το δείκτη ΡΜΙ, η Markit εκτιμά πως η ύφεση για την ευρωζώνη έληξε και προβλέπει ανάπτυξη 0,2% για το τέταρτο τρίμηνο. Οι αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι κινήσεις θα είναι περιορισμένες μέχρις ότου ξεκαθαριστεί η αβεβαιότητα αναφορικά με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. 

Η συνεδρίαση της Fed ολοκληρώνεται την Τετάρτη και οι αναλυτές είναι διχασμένοι ως προς το εάν θα γίνει σε αυτήν το πρώτο βήμα μείωσης του προγράμματος ρευστότητας. «Είναι ακόμη 50-50 για το εάν θα ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα το tapering» δηλώνει ο Shane Oliver, της AMP Capital.

Παράλληλα, με νευρικότητα για τις κινήσεις της Fed υπάρχει και προβληματισμός για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC για τον κλάδο μεταποίησης στην Κίνα μειώθηκε σε χαμηλό 3 μηνών, αγγίζοντας τον Δεκέμβριο το 50,5 από 50,8 τον Νοέμβριο.

Ο μεταλλευτικός κλάδος δέχεται πιέσεις με τη Rio Tinto να υποχωρεί κατά 0,9% και την BHP Biliton κατά 1%. Στον αντίποδα, μίνι ράλι 4,9% καταγράφει η μετοχή της Aggreko καθώς η εταιρεία δήλωσε ότι θα ξεπεράσει τους στόχους για το 2013. Κέρδη 3% καταγράφει και η μετοχή της Deutsche Telekom καθώς κυκλοφορούν σενάρια για νέες κινήσεις στις ΗΠΑ αναφορικά με την T-Mobile.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v