Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη άνω του 1% για τους περισσότερους δείκτες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι τραπεζικές μετοχές. Ιδανικές για τα χρηματιστήρια οι αποφάσεις της Fed λένε οι αναλυτές. Ξεχωρίζει η Deutsche Telekom. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall

Μετά την ισχυρή άνοδο στη Wall Street και το νέο υψηλό 6ετίας για τον ιαπωνικό Nikkei και οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν κέρδη. Η μείωση του προγράμματος ρευστότητας από τη Fed χαρακτηρίζεται μικρή, ενώ παράλληλα η Ομποσπονδιακή Τάπεζα των ΗΠΑ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία και δεσμεύεται να διατηρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο τα επιτόκια. 

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,3% στις 9303 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,15% στις 4156 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,06% στις 6.561 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,6% στις 9594 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,92% στις 6457 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,44% στις 18.391 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι αναλυτές ήταν διχασμένοι με το 34% να προβλέπει ότι η Fed θα κάνει το πρώτο βήμα στο περιβόητο tapering. Ο Μπεν Μπερνάνε ανακοίνωσε μείωση του προγράμματος, αλλά μόλις 10 δισ. δολ. σπεύδοντας παράλληλα να διαβεβαιώσει τους επενδυτές τόσο για τη θετική πορεία της οικονομίας όσο και για τη διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Η κατάσταση είναι θετική για τις αγορές» εξηγεί ο Shane Oliver της AMP Capital Investors και συμπληρώνει: «Είναι πλέον πιο αισιόδοξοι για την ανεργία και την οικονομία, ενώ διατηρείται χαλαρή η νομισματική πολιτική με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Με χαρά ανακοινώνουμε ότι είμαστε overweight για τις μετοχές ίσως ακόμη και λίγο περισσότερο».

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Η Barclays ενισχύεται κατά 2,5% και η Commerzbank κατά 2,4%.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Deutsche Telekom με άνοδο 2,3% καθώς σύμφωνα με το Reuters, ο αμερικανικός όμιλος DISH ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά για την T-Mobile. 

Σε κλοιό πιέσεων τα πολύτιμα μέταλλα

Κάθετη πτώση καταγράφει το ασήμι ενώ και η τιμή του χρυσού υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, ενώ η αγορά πετρελαίου αντιδρά με… ψυχραιμία.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή ασημιού για συμβόλαια Μαρτίου άγγιξε τα 19,24 δολ. ανά ουγκιά, καταγράφοντας πτώση 4,05%. Παράλληλα, η τιμή του χρυσού για συμβόλαια Φεβρουαρίου κατέγραψε πτώση 2,5% στα 1.203,80 δολ. ανά ουγκιά. Στη συνεδρίαση της Comex η τιμή του χρυσού υποχώρησε νωρίτερα στα 1.199,90 δολάρια ανά ουγκιά, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιουνίου.

Επισημαίνεται ότι η τιμή του χρυσού, που τα προηγούμενα χρόνια είχε ευνοηθεί τα μέγιστα από τη γενναιόδωρη ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών, φέτος υποχωρεί κατά 29%, ενώ το ασήμι κατά σχεδόν 37%.

Η τιμή πετρελαίου Brent καταγράφει ήπιες κινήσεις καθώς υποχωρεί κατά 29 σεντ, στα 109,35 δολ ανά βαρέλι. «Οι αγορές ανησυχούσαν ότι θα φύγουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Αυτά που ανακοίνωσε η Fed όμως, ήταν οριακές αλλαγές και όχι οι μεγάλες κινήσεις που είχαν συζητηθεί» εξηγεί ο Tony Nunan, αναλυτής για την αγορά πετρελαίου της Mitsubishi Corp.

Πέραν των αποφάσεων της Fed υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις κινήσεις στην αγορά μαύρου χρυσού. Στο Νότιο Σουδάν οι διαμάχες μεταξύ ανταρτών και στρατού παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ παράλληλα, τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ δείχνουν μείωση των αποθεμάτων αργού πολύ μεγαλύτερη από ότι περίμεναν οι αναλυτές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v