Διορθωτική εικόνα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την τριήμερη άνοδο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν κρίσιμες εξελίξεις στο γεωπολιτικό και οικονομικό μέτωπο.
Σταθεροποιητική εικόνα εμφανίζουν τα futures της Wall Street, υποδεικνύοντας ότι οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο θα ανοίξουν με ήπιες διακυμάνσεις.
Στήριξη προσφέρουν τα ράλι τιμών σε πολλές ασιατικές αγορές μετά τις «καλές ειδήσεις» για τις οικονομίες της Ιαπωνίας και της Κίνας.
Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί 0,51% στις 6.514 μονάδες, ο DAX στην Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,17% στις 8.262 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι υποχωρεί 0,57% στις 4.026 μονάδες.
Ο ιταλικός δείκτης ΜΙΒ ενισχύεται 0,14% στις 17.067 μονάδες, ενώ ο ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη υποχωρεί 0,74% στις 17.077 μονάδες,
Πιέσεις ασκούν στις αγορές οι πετρελαϊκές εταιρίες, που υποχωρούν στον απόηχο της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Το συμβόλαιο του πετρελαίου Brent στο Λονδίνο υποχωρεί 20 σεντς περίπου στα 115,91 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας κερδίσει 2% την περασμένη εβδομάδα εν μέσω της επικείμενης «απάντησης» των δυτικών δυνάμεων στις χημικές επιθέσεις στην Συρία.
Η μετοχή της Royal Dutch Shell υποχωρεί 0,3% και της Total 0,7%.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εξελίξεις στις ΗΠΑ όσον αφορά την αντίδραση των δυτικών δυνάμεων στην κρίση της Συρίας, καθώς και κάθε νέο στοιχείο όσον αφορά την προοπτική ανάκλησης της παροχής ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία από την κεντρική τράπεζα Fed.
Στην Ασία επικράτησε άνοδος και ο δείκτης MSCI Ασίας αναρριχήθηκε 1,1% μετά το ράλι τιμών 3% στην Σαγκάη και 2,5% στο Τόκιο.
Η αναρρίχηση του κινεζικού δείκτη αποδίδεται στα καλά οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν χθες για τις εξαγωγές και σήμερα για τον πληθωρισμό, ενώ του ιαπωνικού στην επιτάχυνση του ΑΕΠ αλλά και την ανάθεση στο Τόκιο των Ολυμπιακών Αγώνων 2020.