Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Συρία

Αρνητικό πρόσημο για τους δείκτες. Μπαράζ οικονομικών μεγεθών για ευρωζώνη (ΑΕΠ, ΡΜΙ, λιανικές πωλήσεις). Αύριο ο χρησμός ΕΚΤ και ΒοΕ. Νευρικότητα λόγω Συρίας μετά το πράσινο φως της Γερουσίας. Βουτιά 14% για Ryanair.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές αναμένουν μπαράζ κρίσιμων οικονομικών μεγεθών σήμερα, αλλά και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,52% στις 8.137 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,69% στις 3.946 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,5% στις 6.434 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,01% στις 8.378 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει υποχώρηση 0,27% στις 5.872 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB πτώση 1,9% στις 16.618 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Σήμερα αναμένονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ ευρωζώνης δευτέρου τριμήνου, αλλά και το ύψος των λιανικών πωλήσεων Ιουλίου, όπως επίσης και ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών ευρωζώνης. Αύριο συνεδριάζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας και την Παρασκευή αναμένονται τα στοιχεία ανεργίας για τις ΗΠΑ που θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Βουτιά 14% καταγράφει η μετοχή της Ryanair καθώς η μεγαλύτερη discount αεροπορική εταιρεία στον κόσμο προειδοποίησε πως τα ετήσια κέρδη θα είναι στο χαμηλότερο σημείο του στόχου που έχει τεθεί (570 - 600 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, έντονη είναι η νευρικότητα για τις εξελίξεις στη Συρία καθώς χθες η Γερουσία κατέληξε σε συμφωνία που θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως στον Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσει σε επέμβαση. Επίσης, ο πρόεδρος Πούτιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και η Ρωσία, θέτοντας δύο προϋποθέσεις: να υπάρξουν αποδείξεις για τα χημικά όπλα του Άσαντ και έγκριση του ΟΗΕ για την επέμβαση.

"Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τον αντίκτυπο της Συρίας στις αγορές", εξηγεί ο Πίτερ Γκάμρι της Saxo Bank. Αναλυτές της Societe Generale πάντως θεωρούν πως ο αντίκτυπος του πολέμου στα χρηματιστήρια θα είναι περιορισμένος, υπό την προϋπόθεση ότι το πετρέλαιο δεν θα εκτιναχθεί στα 150 δολ./βαρέλι.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v