Παγκόσμια δράση για την ανάπτυξη ζητά το ΔΝΤ

Εν όψει του G20, το ΔΝΤ προβλέπει υποτονική ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία. Επισημαίνει πως οι κίνδυνοι δεν έχουν ξεπεραστεί για την ευρωζώνη και καλεί τη Fed να εξετάσει τις επιπτώσεις που προκαλεί στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Παγκόσμια δράση για την ανάπτυξη ζητά το ΔΝΤ

Παρατεταμένη περίοδο υποτονικής ανάπτυξης βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με έκθεση που προετοίμασε εν όψει του G20, την οποία αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters. Το ΔΝΤ τονίζει ότι απαιτείται "σθεναρή παγκόσμια δράση για την ανάκαμψη και την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων".

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει κρίσιμη τη δημιουργία μιας αξιόπιστης τραπεζικής ένωσης, αλλά και το ξεκλείδωμα της προσφοράς πίστωσης.  Εκτιμά πως η βελτίωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί και στο τρίτο τρίμηνο του έτους, αλλά προειδοποιεί πως εάν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις τότε εγκυμονούν νέοι κίνδυνοι. "Η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για την εγχώρια οικονομία, βοηθώντας έτσι και τους εταίρους της στην ευρωζώνη", σημειώνει το ΔΝΤ.

Η έκθεση αναφέρεται εκτενώς στις επόμενες κινήσεις της Fed και ειδικότερα στην αναμενόμενη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, για την οποία έχει προειδοποιήσει ο ίδιος ο Μπεν Μπερνάνκε. Το ΔΝΤ, ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτή η στροφή πολιτικής από τη Fed θα προκαλέσει κίνδυνο επιβράδυνσης για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Τονίζει πως η αμερικανική οικονομία είναι η κινητήριος δύναμη για την παγκόσμια ανάπτυξη, ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι ευάλωτες στις κινήσεις της Fed και αποκαλύπτει πως προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεών του γι' αυτές.

Στελέχη της Fed, όπως και ο ίδιος ο Μπεν Μπερνάνκε έχουν προετοιμάσει τις αγορές ότι επίκειται μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς ωστόσο να έχουν αποσαφηνίσει πότε θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Ο Μπ. Μπερνάνκε έχει συνδέσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής με το επίπεδο της ανεργίας. Στοιχεία για τον δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ ανακοινώνονται την Παρασκευή. 

"Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να επιτρέψουν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες να αντιδράσουν στην αλλαγή των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει ο κίνδυνος άτακτης προσαρμογής, όπου περιλαμβάνεται και η παρέμβαση για την εξομάλυνση της υπερβολικής αστάθειας", αναφέρει το ΔΝΤ.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ινδονησίας, ο οποίος κάλεσε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Μιλώντας στους Financial Times, ο Chatib Basri επέκρινε την "έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία" και τόνισε: "Ζούσε σε έναν κόσμο αλληλεξάρτησης, γι' αυτό το συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται να συζητηθεί με καλύτερο τρόπο".

"Οι αναδυόμενες αγορές από την Ινδονησία ως τη Βραζιλία έχουν υποστεί έντονο sell off, που πυροδοτήθηκε από τις προσδοκίες για άμεση μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed", σχολιάζουν οι F.T. και συμπληρώνουν: "Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των ΗΠΑ είχε οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των διεθνών τίτλων, ειδικότερα εκείνων με υψηλές αποδόσεις, των πιο επικίνδυνων αναδυόμενων οικονομιών, μειώνοντας το κόστος δανεισμού".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v