Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική ώθηση στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Κέρδη για τους περισσότερους δείκτες. Οι τράπεζες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ράλι 5% για SocGen και Lloyd's μετά τα αποτελέσματα. Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από Fed και Κίνα. Η προσοχή σε δείκτες ΡΜΙ, αλλά επίσης σε ΕΚΤ και ΒοΕ.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με πρωταγωνιστικό ρόλο στις τραπεζικές μετοχές που εκπλήσσουν θετικά με τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν. Η "νηνεμία" από το μέτωπο των κεντρικών τραπεζών επιτείνει την άνοδο στις διεθνείς αγορές και οι βασικοί δείκτες στην αμερικανική Wall Street ενισχύονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Στις ευρωπαικές αγορές, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1% στις 8392 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,03% στις 4034 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,59% στις 6660 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 κερδίζει 1,14%,

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,4% στις 8468 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,19% στις 5732 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,98% στις 16.444 μονάδες.

Η Societe Generale η οποία ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό των κερδών της, σημειώνει ράλι 5,5%. Ισχυρή άνοδο 5% και για τη μετοχή της Lloyds μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Έτσι, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ενισχύεται κατά 1,2%

Στον αντίποδα η μετοχή της Shell καταγράφει πτώση 3,9% καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο δεν ικανοποίησαν τις αγορές.

Θετική για τις αγορές ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση της Fed, η οποία εμμέσως πλην σαφώς υποδεικνύει πως δεν αρχίζει άμεσα η αντίστροφη μέτρηση για την αντισυμβατική νομισματική πολιτική. Η Fed κάνει λόγο για «μέτρια» ανάκαμψη της οικονομίας και τονίζει ότι η άνοδος στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αποτελεί πηγή ανησυχίας και πως ο αν ο πληθωρισμός παραμένει για μεγάλο διάστημα κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%, ενδέχεται να δημιουργηθούν κίνδυνοι για την απόδοση της οικονομίας.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα διατήρησε την θετική ψυχολογία για την στρατηγική των κεντρικών τραπεζών, καθώς ο διοικητής Μάριο Ντράγκι δεσμεύθηκε ότι τα επιτόκια θα κινηθούν στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Σταδιακή η ανάκαμψη ευρωζώνης.

Από πλευράς οικονομικών μεγεθών, η προσοχή στρέφεται στους δείκτες δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης στην ευρωζώνη. Επενδυτές και αναλυτές αναθάρρησαν από την ενίσχυση του δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης στο 50,3 τον Ιούλιο από 50,1 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη άνω του 50 αντιστοιχεί σε επέκταση δραστηριοτήτων. Ο αντίστοιχος δείκτης της HSBC πάντως, δεν ήταν τόσο θετικός, καθώς διαμορφώθηκε στο 47,7 που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο 11 μηνών. «Μία πρώτη ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι οι κρατικές επιχειρήσεις διατηρούν το επίπεδο της παραγωγής τους καθώς οι παραγγελίες βελτιώνονται και τα αποθέματα μειώνονται. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτες στην επιβράδυνση» εξηγεί ο Andrew Sullivan της Kim Eng Securities

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v