Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στις αγορές της Ευρώπης

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωδείκτες και τα futures της Wall. Μικτή εικόνα στα οικονομικά μεγέθη. Η προσοχή στη Fed και τη διατύπωση που θα επιλέξει ο Μπερνάνκε για την επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης. Αναμένεται και το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Αλλαγή κλίματος στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με τις απώλειες να εξανεμίζονται και τους περισσότερους δείκτες να καταγράφουν - οριακά έστω - θετικό πρόσημο. Οι κινήσεις πάντως, εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναζητώντας ενδείξεις για το πότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση στην αντισυμβατική νομισματική πολιτική.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,06% στις 8276 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,032% στις 3987 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,17% στις 6.560 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,87% στις 8383 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,83% στις 5741 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση κατά 0,38%
στις 16.479 μονάδες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μία αρνητική έκπληξη από το μέτωπο της οικονομίας. Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία μειώθηκαν τον Ιούνιο και μάλιστα κατά 1,5% έναντι προβλέψεων για αύξηση, εξέλιξη που θέτει εν αμφιβόλω τα σενάρια για ισχυρή ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη συνέχεια όμως, άλλαξαν το κλίμα. Ο αριθμός των ανέργων απροσδόκητα μειώθηκε στην ευρωζώνη αλλά και τη Γερμανία, παρά το ότι τα ποσοστά ανεργίας έμειναν αμετάβλητα.

Πέραν αυτών, η προσοχή στρέφεται στις ΗΠΑ, όπου αναμένονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά και  το πόρισμα της συνεδρίασης της Fed και κυρίως η διατύπωση της σχετικής ανακοίνωσης. Οι επενδυτές περιμένουν απαντήσεις ως προς το εάν η επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης θα ξεκινήσει φέτος ή τον επόμενο χρόνο.

Βουτιά 5% καταγράφει η μετοχή της ThyssenKrup καθώς υποβαθμίστηκε η σύσταση για τη μετοχή από χρηματιστηριακή. Πτώση 1,6% σημειώνει και η μετοχή της Diageo καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου δεν ικανοποίησαν τις αγορές. Στον αντίποδα, ράλι 8,2% καταγράφει η Peugeot καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου αποτέλεσαν θετική έκπληξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v