Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απογοήτευση στις ευρωαγορές για τα επιτόκια

Η απραξία των κεντρικών τραπεζών ευρωζώνης και Βρετανίας, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά στατιστικά για τις ΗΠΑ, προκαλούν πιέσεις στις ευρωαγορές. Άλμα 2,2% νωρίτερα στο Τόκιο με την έκπληξη της BoJ.

Η απραξία των κεντρικών τραπεζών ευρωζώνης και Βρετανίας, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά στατιστικά για τις ΗΠΑ, προκαλούν πιέσεις στις ευρωαγορές.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν με διιστακτικές διαθέσεις και μικτά πρόσημα. Η διατήρηση αμετάβλητων επιτοκίων σε ΕΚΤ και ΒοΕ, καθώς και η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων ανέργων στις ΗΠΑ, προκαλούν πτωτικό γύρισμα όμως στην συνέχεια.

Συγκεκριμένα, μετά την ομιλία του διοικητή της ΕΚΤ, ο γερμανικός DAX 30 7υποχωρεί 0,15% στις 7.863 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,21% στις 3.747 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,78% στις 6.370 μονάδες

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,75% στις 7963 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,82% στις 5689 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,72% στις 15.309 μονάδες.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΒοΕ τήρησαν στάση αναμονής ως προς το ύψος των επιτοκίων τους. Αρκετοί πάντως, θεωρούν ότι ειδικότερα μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, ο Μάριο Ντράγκι αναζητά φάρμακο στα ακριβά επιχειρηματικά δάνεια του Νότου. Δεν αποκλείουν μάλιστα να υπάρξει αλλαγή ρητορικής από τον επικεφαλής της ΕΚΤ που να προετοιμάζει τις αγορές για στροφή στη νομισματική πολιτική, ίσως μάλιστα εντός του τριμήνου.

Νωρίτερα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άλμα 2,2% μετά τα εντυπωσιακά μέτρα τόνωσης της ρευστότητας που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, που προχωρά σε διπλασιασμό της νομισματικής της βάσης.

Στις ευρωαγορές, ξεχωρίζει η μετοχή της Alcatel-Lucent, η οποία καταγράφει άλμα 5,5% μετά την αναβάθμισή της από τη Deutsche Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v