Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύση στα ακριβά δάνεια του Νότου ψάχνει ο Ντράγκι

Τι βλέπουν οι αναλυτές για τις σημερινές συνεδριάσεις ΕΚΤ και ΒοΕ. Ασφυκτικές πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Περιμένουν κινήσεις εντός τριμήνου. Η έκπληξη της Ιαπωνίας και η αλλαγή της εξίσωσης.

Λύση στα ακριβά δάνεια του Νότου ψάχνει ο Ντράγκι
Παρά τις έντονες πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά και την έκπληξη από την Ιαπωνία, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους στη σημερινή συνεδρίαση.

Δημοσκόπηση του Reuters σε 73 οικονομικούς αναλυτές, η πλειοψηφία εκτιμά ότι τα επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα στο 0,75% και πως η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής, αναζητώντας περισσότερες ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας, ώστε να κινηθεί τους επόμενους μήνες. Την ίδια στάση αναμένεται ότι θα τηρήσει και η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία επίσης συνεδριάζει σήμερα.

Οι πιέσεις, πάντως, είναι ασφυκτικές. Τα οικονομικά μεγέθη για την ευρωζώνη δεν είναι ενθαρρυντικά. Τα επιτόκια, αν και σχεδόν μηδενικά, παραμένουν τα υψηλότερα μεταξύ των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη. Παράλληλα, το χάσμα στο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

«Το μόνο που θα μπορούσε ίσως να γίνει σε αυτήν τη συνεδρίαση είναι να υπάρξει και πάλι χαλάρωση των κανόνων για τους τίτλους που δέχεται η ΕΚΤ ως collateral. Πέραν αυτού, δεν περιμένουμε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποιο νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων», δηλώνει ο Γκιγιόμ Μενουέ της Citi και συμπληρώνει: «Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικό τόνο για να προετοιμάσει τους επενδυτές για επερχόμενες αλλαγές στη νομισματική πολιτική κατά τη διάρκεια του τριμήνου». Ο Μενουέ προβλέπει ότι θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, αναφέρει ότι ο Μάριο Ντράγκι εξετάζει τις εναλλακτικές του μετά και τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, των οποίων ο αντίκτυπος επηρεάζει ευρύτερα τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. «Μεταξύ αυτών των επιλογών είναι η μείωση των επιτοκίων, ένα σχέδιο για να ενθαρρυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων», αναφέρει το πρακτορείο, που επισημαίνει ωστόσο ότι τέτοιες δράσεις ενδέχεται να μην ανακοινωθούν στη σημερινή συνεδρίαση.

Η ευρωζώνη, άλλωστε, μπαίνει στον δεύτερο χρόνο ύφεσης και ο κατακερματισμός των χρηματοοικονομικών αγορών εμποδίζει τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. «Ο κ. Ντράγκι μπορεί να επιλέξει τα αποκαλούμενα αντισυμβατικά μέτρα. Ανησυχεί ιδιαίτερα για την έλλειψη πίστωσης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία», αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στην όλη εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας της Ιαπωνίας, καθώς τα μέτρα που ανακοίνωσε επίσης σήμερα ο Χαρουχίκο Κουρόντα είναι σοκαριστικά. Η BoJ προχωρά σε ριζική αναθεώρηση της πολιτικής της, υιοθετεί νέο στόχο για τον ισολογισμό της και δεσμεύεται ότι θα διπλασιάσει τις τοποθετήσεις της σε κρατικά ομόλογα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πρόκειται για μέτρα επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ώστε η Ιαπωνία να βγει από τη δεκαετή και πλέον στασιμότητα. Οι κίνδυνοι, όμως, είναι αισθητοί καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο που ξεπερνά το 230% του ΑΕΠ

Συγκεκριμένα, η νέα επίσημη πολιτική της κεντρικής τράπεζας είναι να αυξηθεί ετησίως η νομισματική της βάση κατά 60 - 70 τρισ. γεν. Σε επίπεδο μηνός, οι αγορές ομολόγων σχεδόν θα διπλασιαστούν από τα 4,2 τρισ. γεν στα 7 τρισ. Επίσης, η BoJ θα αγοράζει κρατικούς τίτλους διάρκειας έως και 40 ετών, ενώ μέχρι πρότινος οι τοποθετήσεις της ήταν διάρκειας 3 - 7 ετών.

Μόλις χθες ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΡΚΤ, προειδοποίησε ότι τα κράτη δεν πρέπει να προχωρήσουν στον δρόμο των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων, ειδικότερα στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες οι κεντρικές τράπεζες έχουν μικρότερα περιθώρια ελιγμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v