Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Πτώση 2,4% στο ΧΑΚ. Τι δείχνουν τα οικονομικά μεγέθη για ευρωζώνη. Τα βλέμματα στις κεντρικές τράπεζες. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές κατά την πρώτη συνεδρίαση του τριμήνου και μετά από ολιγοήμερη διακοπή λόγω του Καθολικού Πάσχα. Η προσοχή στρέφεται στο άνοιγμα του Κυπριακού Χρηματιστηρίου το οποίο καταγράφει πτώση 2,4%, όσο και στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,26% στις 7893 μονάδες, ο γαλλικός CAC  40 κατά 1,19% στις 3775 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,06% στις 6.480 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός IBEX καταγράφει άνοδο 0,84% στις 7986 μονάδες με πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,55% στις 5790 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει κέρδη 0,8% στις 15.459 μονάδες.

Σε πρωταγωνιστή της σημερινής συνεδρίασης αναδεικνύεται η Vodafone με κέρδη 4,5% καθώς δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι AT&T και Verizon Communications ετοιμάζουν προσφορά για το βρετανικό όμιλο.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στις διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με την Τρόικα, μετά και το δημοσίευμα της Wall Street Journal βάσει του οποίου οι διεθνείς πιστωτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση ενός έτους για την επίτευξη των στόχων.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τη μεταποίηση της ευρωζώνης. Στην τελική μέτρηση, ο δείκτης ΡΜΙ Μαρτίου, αποδεικνύεται καλύτερος από την αρχική ένδειξη, αλλά και πάλι βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα του Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, στην τελική ένδειξη για το Μάρτιο, ο δείκτης διαμορφώνεται στο 46,8 από 47,9 τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική ένδειξη ήταν σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο, στο 46,6.

Παράλληλα, η οικονομική ατζέντα της εβδομάδας είναι αρκετά βαριά με συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών Ευρωζώνης, Βρετανίας και Ιαπωνίας αλλά και τα κρίσιμα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.
 
Η Banca Monte dei Paschi di Siena καταγράφει πτώση 4,7% καθώς ανακοίνωσε ζημιές για τρίτο συνεχές τρίμηνο, σε επίπεδα δυσμενέστερα από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές και εκτόξευση των προβλέψεων για κόκκινα δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v