Moody΄s και Κίνα προβληματίζουν τις ευρωαγορές

Κλίμα νευρικότητας στις ευρωαγορές μετά το καμπανάκι της Moody's για την Γαλλία. Πιέσεις για τράπεζες και μέταλλα μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την Κίνα. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Αρνητικό πρόσημο εξακολουθούν να καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς σβήνουν οι ελπίδες για άμεση λύση στην ευρωπαϊκή κρίση, ενώ παράλληλα η Moody’s κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την αξιολόγηση της Γαλλίας. Πιέσεις για τις μετοχές των τραπεζών, αλλά και των μεταλλευτικών εταιρειών με τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για την Κίνα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,44% στις 5.833 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,74% στις 3.111 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 1,01% στις 5.381 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,15% στις 8.763 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 0,85% στις 5.951 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,13% στις 15.895 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα κρίσιμα αποτελέσματα τριμήνου της Goldman Sachs.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Francois Barroin προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές μετά την προειδοποίηση της Moody’s υποστηρίζοντας πως η δημοσιονομική θέση της χώρας είναι ισχυρή και πως η αξιολόγηση του τριπλού «Α» δεν διακυβεύεται. Δύσκολα όμως, ανατρέπεται το κλίμα νευρικότητας στις αγορές, καθώς τα γαλλικά 10ετή spread με τα γερμανικά Bund σε υψηλό 16 ετών, αγγίζοντας τις 101 μονάδες βάσης.

Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν εκ νέου στο στόχαστρο με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών του STOXX Europe 600 να υποχωρεί κατά 1,3%. Μία ημέρα νωρίτερα άλλωστε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaueble, έσβησε τις όποιες ελπίδες για εξεύρεση λύσης στην κρίση της ευρωζώνης κατά τη σύνοδο της Κυριακής.

Όλα αυτά, ενώ οι εξελίξεις στην διεθνή οικονομία επίσης δεν είναι ενθαρρυντικές. Το κινεζικό ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στον χαμηλότερο ρυθμό από το 2009, ενώ παράλληλα, τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις της Κίνας υποδεικνύουν ότι το Πεκίνο δεν θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Εξέλιξη που ενέτεινε τις πιέσεις στις μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών με αποτέλεσμα ο αντίστοιχος κλαδικός δείκτης του STOXX Europe 600 να υποχωρεί κατά -2,1%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v