Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό μετά τη Moody΄s

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, για δεύτερη συνεδρίαση, με τις τράπεζες να βρίσκονται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, μετά και το νέο χτύπημα από την Moody’s. Προβληματισμός για τα κινεζικά στοιχεία.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, για δεύτερη συνεδρίαση, με τις τράπεζες να βρίσκονται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, μετά και το νέο χτύπημα από την Moody’s.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,81% στις 5.753 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,12% στις 3.099 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 1,21% στις 5.370 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,1% στις 8.766 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 1,26% στις 5.925 μονάδες ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,7% στις 15.802 μονάδες.

Ο οίκος αξιολόγησης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για ενδεχόμενο υποβάθμισης της Γαλλίας. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθούν τα γαλλικά 10ετή spread με τα γερμανικά Bund σε υψηλό 16 ετών, αγγίζοντας τις 101 μονάδες βάσης. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν εκ νέου στο στόχαστρο με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών του STOXX Europe 600 να υποχωρεί κατά 1,8%. Μία ημέρα νωρίτερα άλλωστε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaueble, έσβησε τις όποιες ελπίδες για εξεύρεση λύσης στην κρίση της ευρωζώνης κατά τη σύνοδο της Κυριακής.

Όλα αυτά, ενώ οι εξελίξεις στην διεθνή οικονομία επίσης δεν είναι ενθαρρυντικές. Το κινεζικό ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στον χαμηλότερο ρυθμό από το 2009, ενώ παράλληλα, τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις της Κίνας υποδεικνύουν ότι το Πεκίνο δεν θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v