Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθετη πτώση στις ευρωαγορές

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές, μετά τα δυσμενή στοιχεία για την οικονομία. Υπερβαίνουν το 17% οι απώλειες τριμήνου για τον STOXX 600. Πτωτικά οι τραπεζικές μετοχές. Απώλειες και στα futures της Wall.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές κατά την τελευταία συνεδρίαση ενός κακού τριμήνου για τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, του χειρότερου από τα τέλη του 2008. Τα δυσμενή σενάρια για τη διεθνή ανάπτυξη επιμένουν και τα τελευταία στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 3,14% στις 5.462 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,23% στις 2960 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 1,8% στις 5.103 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,81% στις 8.437 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 2,1% στις 5.840 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIΒ κατά 2,06% στις 14.735 μονάδες.

Ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 1,6% ενώ για το τρίμηνο καταγράφει απώλειες που υπερβαίνουν το 17%.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε αρνητικό κλίμα όταν έγινε γνωστό ότι ο κινεζικός κλάδος μεταποίησης συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα. Ακολούθησε ο αιφνιδιασμός από την «βουτιά» των λιανικών πωλήσεων στην Γερμανία, που αποδεικνύει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο την διστακτικότητα των καταναλωτών ακόμη και στην μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Η πιο σημαντική είδηση της συνεδρίασης όμως, είναι η εκτόξευση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 3% τον Σεπτέμβριο, που ουσιαστικά σβήνει τις όποιες προσδοκίες για άμεση μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται κατά τη σημερινή συνεδρίαση έντονες πιέσεις. Η μετοχή της Societe Generale υποχωρεί περισσότερο από 7% μετά και την υποβάθμιση της γαλλικής τράπεζας από την UBS. Ισχυρή υποχώρηση καταγράφεται και στις μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, που στηρίζουν την ανάπτυξή τους κατά κύριο λόγο στην κινεζική αγορά. Η μετοχή της BMW καταγράφει απώλειες που υπερβαίνουν το 6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v