Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμείωτο το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών

Τα σενάρια για ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης τροφοδοτούν το τριήμερο, πλέον, ράλι των ευρωαγορών. Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Παρίσι και Φρανκφούρτη. Άλμα για τράπεζες, ασφαλιστικές και εμπορεύματα.

Τα σενάρια για ευρωπαϊκό σχέδιο μαζικής επέκτασης της ισχύος του EFSF τροφοδοτούν τα ισχυρά κέρδη που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, για τρίτη συνεχή συνεδρίαση. Άλμα σημειώνουν οι μετοχές του τραπεζικού και του ασφαλιστικού κλάδου, ενώ ανακάμπτει και ο κλάδος των εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 3,46%, στις 5.530 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σε ποσοστό 3,43%, στις 2.957 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 2,36%, στις 5.209 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 2,2%, στις 8.382 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σε ποσοστό 1,67%, στις 5.846 μονάδες, και στο Μιλάνο ο FTSE σημειώνει άνοδο κατά 3%, στις 14.547 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, ενώ νωρίτερα ράλι κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών του STOXX Europe 600 καταγράφει κέρδη που υπερβαίνουν το 3,6%, ο δείκτης των ασφαλιστικών εταιριών ενισχύεται κατά 4%, ενώ ισχυρά κέρδη καταγράφει και ο κλάδος των εμπορευμάτων.

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με δηλώσεις τους το τελευταίο 24ωρο άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζικής επέκτασης της ισχύος του EFSF μέσω της ΕΚΤ. Επί τάπητος τίθεται και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων του ευρώ στη σύνοδο της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.

Αρκετοί αναλυτές, βεβαίως, επισημαίνουν πως υπάρχουν πολλά εμπόδια και αναπάντητα ερωτήματα σε αυτά τα σχέδια. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, από το Βερολίνο διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ενώ η κ. Angela Merkel δήλωσε πως θα πράξει ό,τι είναι εφικτό για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Η Ιταλία και η Ισπανία, παράλληλα, κατάφεραν να περάσουν τον σημερινό κρίσιμο σκόπελο των δημοπρασιών, αν και κλήθηκαν να καταβάλουν υψηλότερο κόστος δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v