Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στις ευρωαγορές

Ανατροπή σκηνικού στις ευρωαγορές με κέρδη στις τραπεζικές μετοχές. Η θετική έκπληξη από τον δείκτη Ifo και οι δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ περί πιθανής μείωσης επιτοκίων στηρίζουν τους δείκτες.

Ανατροπή σκηνικού καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις τραπεζικές μετοχές να καθοδηγούν τα κέρδη των περισσότερων χρηματιστηριακών δεικτών. Η θετική έκπληξη από τον δείκτη Ifο αλλά και οι δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων είναι οι αφορμές για την επιστροφή των επενδυτών σε τόσο χαμηλές αποτιμήσεις.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,34% στις 5.266 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,99% στις 2.838 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,3% στις 5.051 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 1,65% στις 8.128 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,38% στις 5.700 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει ισχυρή άνοδο 2,16% στις 13.966 μονάδες.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στη Γερμανία υποχώρησε για τρίτο συνεχή μήνα, αλλά πολύ λιγότερο από όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Παράλληλα, ο κ. Ewald Nocotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ δεν προδεσμεύεται. Μείωση επιτοκίων δεν μπορεί να αποκλειστεί», ανέφερε.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει γυρίσει σε θετικό πρόσημο, με τις μετοχές των BNP Paribas και Credit Agricole (που νωρίτερα κατέγραφαν ισχυρές απώλειες) να ενισχύονται κατά 4,7% και 3% αντιστοίχως.

Στο κόκκινο, πάντως, παραμένει ο μεταλλευτικός κλάδος, καθώς καταγράφεται «βουτιά» στις τιμές των μετάλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v