Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι αντίδρασης στις ευρωαγορές

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Παρίσι και Φρανκφούρτη. Άλμα στις τραπεζικές μετοχές. Η θετική έκπληξη από τον γερμανικό Ifo, τα σενάρια για μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ και η δέσμευση της Γαλλίας για στήριξη τραπεζών.

Μίνι ράλι καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές με πρωτοπόρους τραπεζικές μετοχές. Η θετική έκπληξη από τον δείκτη Ifο, οι δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων αλλά και οι δεσμεύσεις για στήριξη των τραπεζών είναι οι αφορμές για την επιστροφή των επενδυτών σε τόσο χαμηλές αποτιμήσεις.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 3,14%, στις 5.359μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,42%, στις 2.907 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 1,02%, στις 5.118 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 3,50%, στις 8.275 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σε ποσοστό 1,12%, στις 5.785 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άλμα 4,58%, στις 14.292 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στη Γερμανία υποχώρησε για τρίτο συνεχή μήνα, αλλά πολύ λιγότερο από όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Παράλληλα, ο κ. Ewald Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. "Η ΕΚΤ δεν προδεσμεύεται. Μείωση επιτοκίων δεν μπορεί να αποκλειστεί", ανέφερε.

Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει άλμα 4,8%, με τις μετοχές της BNP Paribas και της Credit Agricole (που νωρίτερα κατέγραφαν ισχυρές απώλειες) να ενισχύονται σε ποσοστά 6,4% και 4,6% αντιστοίχως. Η μετοχή της Deutsche Bank καταγράφει άνοδο 5,6% και της ιταλικής Unicredit 4,9%.

Επιπλέον, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης κ. Christian Noyer δήλωσε πως η Γαλλία θα επαναφέρει τον μηχανισμό στήριξης των τραπεζών που είχε δημιουργηθεί εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v