Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελπίδες για Ελλάδα ωθούν τις ευρωαγορές

Καταλύτες ανόδου η γαλλογερμανική δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας και η απόφαση των κεντρικών τραπεζών να προσφέρουν ρευστότητα σε δολάρια. Κέρδη για τράπεζες. Βουτιά 4,8% για τη UBS μετά τις αποκαλύψεις.

Η ρητή δέσμευση Merkel και Sarkozy για στήριξη της Ελλάδας καθώς και οι νέες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που αποτυπώνουν την ευρύτερη αλλαγή κλίματος ωθούν τις ευρωαγορές, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν μίνι ράλι. Ανοδικά κινούνται και τα futures της Wall, ενόψει σωρείας μακροοικονομικών μεγεθών που αναμένουν αργότερα οι επενδυτές για τις ΗΠΑ.

Τα κέρδη αυξήθηκαν, όταν ανακοινώθηκε ότι πέντε κεντρικές τράπεζες θα προσφέρουν ρευστότητα σε δολάρια στις τράπεζες.
 
Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 4% στις 5.551 μονάδες, ο γαλλικός CAC 4% στις 3.073 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 2,23% στις 5.344 μονάδες.

Θετικό το κλίμα και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει μίνι ράλι 2,93% στις 8.282 μονάδες μετά και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα από την κρίσιμη δημοπρασία ομολόγων. Ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 2,57% στις 6.064 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 2,19% στις 14.445 μονάδες.

Εκτός από τη χθεσινή ανακοίνωση Merkel και Sarkozy μετά την τηλεδιάσκεψη με τον Γ. Παπανδρέου, σήμερα υπήρξε μπαράζ δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους υπέρ της ευρωζώνης και της στήριξης της Ελλάδας. Ο Olli Rehn χαρακτήρισε θετικά τα νέα μέτρα στην Ελλάδα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως δεν έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια στήριξης της Αθήνας, ενώ στελέχη του CDU χαμηλώνουν τους τόνους, αναφέροντας μάλιστα ότι η Ελλάδα καταβάλλει μέγιστες προσπάθειες.

Οι εξελίξεις αυτές ωθούν τους ευρύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες, με πρωτοπόρους τον κλάδο των τραπεζών και του λιανικού εμπορίου.

Μοναδική παραφωνία είναι η μετοχή της UBS, η οποία υποχωρεί περισσότερο από 4,8%. Η διοίκηση της ελβετικής τράπεζας προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να καταγράψει ζημίες το τρίτο τρίμηνο, καθώς ανακαλύφθηκαν μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές ενός trader που της στοίχισαν 2 δισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v